Az építőipar 2012-ben nőhet jobban, mint a GDP

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 19 európai ország építőipari kutatóintézeteit tömörítő Euroconstruct előrejelzése alapján a szakmai szervezethez tartozó országokban 2012-ben nőhet jobban az építőipar, mint a GDP, Magyarországon már 2011-ben növekszik az ágazat - közölte a Buildecon az MTI-vel.

A Euroconstruct tagja 18 régi, illetve újonnan csatlakozott uniós ország, továbbá Svájc is, Magyarországot a Buildecon képviseli a szervezetben. Ez utóbbi cég által készített prognózis szerint idén vagy minimálisan csökken, vagy nullán stagnál a magyar építőipar teljesítménye. Jövőre viszont akár 4-5 százalékos növekedés is elképzelhető.

A tavaly elkészült új lakások számát 17 ezerre teszi az elemzés, az idén 15 ezer új lakás épülhet, jövőre újra 17 ezer lesz a számuk, és csak 2012-ben éri el a lakás-szám a 20 ezret. A nem lakás célú magasépítésnél az oktatási és egészségügyi épületek teszik ki a megrendelések nagy részét, míg a mélyépítésben az út-, vasút-, és az egyéb közlekedési építés áll az élen.

A Euroconstruct 19 országa közül tavaly mindössze Lengyelországban és Svájcban növekedett az építőipar, 5,3, illetve 3,3 százalékkal. A legnagyobb visszaesést Írország szenvedte el, ahol harmadával zsugorodott az iparág teljesítménye, de Spanyolországban is 21,5 százalék volt a visszaesés. A legnagyobb csökkenést valamennyi országban a lakásépítés szenvedte el.

Az idén és jövőre növekedés csak Lengyelországban, Szlovákiában és Svédországban várható. A stagnáló időszak jövőre véget ér és az építőipar 2012-ben nőhet jobban, mint a GDP.

Cikkajánló:

$$2343$$

$$2342$$

$$2341$$