Csökken az ingatlan adás-vétel közjegyzői illetéke Romániában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Romániában csökkennek idén a közjegyzői illetékek ingatlanok adás-vétele esetén, az ingatlanárak esése miatt. A legnagyobb mértékű árcsökkentés Bukarestben tapasztalható, ahol akár negyven százalékkal is kevesebbet fizet az, aki idén vásárol lakást.

Az idei illetékek meghatározásához Romániában figyelembe vették az ingatlanpiaci előrejelzéseket és a tavalyi árakat. Az illeték mértéke például a román fővárosban függ a lakás elhelyezkedésétől, és az eladásra kínált ingatlan jellegétől, attól, hogy lakóparkban található, lakótelepi, vagy ipari épületről van-e szó - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Országos szinten Kolozs megyében csökken a legkisebbre az illeték mértéke. Románia többi megyéjében 25-30 százalékkal is kevesebbet számolnak fel a közjegyzők munkájukért, addig az erdélyi megyében vásárlóknak átlagosan 15 százalékkal kevesebb a fizetendő illeték összege.

Kolozs megyében tavaly az árat az ingatlanban található szobák száma határozta meg. Az idén ezt az értéket a lakás környéke és a lakás alapterülete szerint számolják ki.

A megyénként eltérő közjegyzői illetékek miatt felmerülhet a vásárlókban és az eladókban, hogy ne a vásárlás helyén, hanem máshol bonyolítsák le az adásvételt, ott, ahol barátságosabbak a közjegyzői árak. Az ilyen jellegű tranzakcióknak azonban nincs értelme – állítják a lap által megkérdezett szakértők. Ha ugyanis valaki kolozsvári lakását Marosvásárhelyen bocsátja áruba, a vásárhelyi közjegyzőnek kötelessége megérdeklődni a kolozsvári árakat és azok alapján kell kiszámítania az illetéket.

Cikkajánló:

$$2348$$

$$2347$$

$$2346$$