Új épületkomplexumot kap a szegedi mérnöki kar

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Aláírták a közbeszerzési szerződést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új épületének kivitelezőjével; a mérnöki kar központi épületét a szegedi KÉSZ Kft. építi majd meg, csaknem egymilliárd forintból - hangzott el az ünnepélyes szerződéskötéskor szerdán.

Majó Zoltán az egyetem fejlesztési igazgatója a projekt bemutatásakor elmondta: a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának épületkomplexuma 3300 négyzetméteres lesz, melynek költsége a tervezéssel együtt meghaladja majd az egymilliárd forintot.

Az épületben Magyarországon először alkalmazzák az úgynevezett planibel tri üvegtechnológiát, mely a téli időszakban a napsugárzás által gerjesztett hőt elnyeli, de nem engedi ki. Emellett geotermikus fűtési és hűtési rendszere lesz az épületnek. Korszerű led-technológiát építenek be, illetve egy mini-solar rendszert is, amely segítségével az energiaszükséglet egy részét magának termeli az épület. A központ alatt mélygarázs lesz és zöld területeket is kap, ahol a diákok pihenhetnek.

A területet a kivitelezőnek február végén kell átadni, és 245 nap alatt a szerződés szerint elkészülnek a beruházással. Az év végére tehát a mérnöki kar már használatba veheti a komplexumot.

Szabó Gábor az SZTE rektora az aláíráskor elmondta: az infrastrukturális beruházások nagy léptékekben haladnak az egyetemen, hiszen egyszerre több helyen már elkezdődött, vagy idén kezdődik az építkezés. Az egyetem életében pedig először fordul elő, hogy egy éven belül 20-22 milliárd forintos fejlesztési pénz érkezik.

Cikkajánló:

$$2346$$

$$2345$$

$$2344$$