Az idén már nő a magyar befektetési ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A befektetési ingatlanpiacon a tavalyi 262 millió euró összértékű tranzakció után, az idén mintegy 400 millió eurónyi várható - mondta Michael Smithing, a Colliers International ügyvezető partnere szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ingatlanok leértékelődtek tavaly, de a kevés tranzakció miatt az újraárazás "érzésre" történt, idén viszont már beindul a piac, amely reálisan méri az ingatlanok értékeit - mondta Balla Ákos értékbecslési és piackutatási üzletág-igazgató.

Az irodapiacon az üresedés 23,9 százalék volt az év végén, idén 25 százalék várható, vagyis az A-kategóriás irodák minden negyedik négyzetmétere üres marad. Saly Miklós, az irodabérleti üzletág igazgatója elmondta, hogy az A-kategóriás irodákba annyiért lehet beköltözni, mint korábban a B-kategóriásakba, ezért ebbe az irányba indult a piac.

A múlt évben 181 ezer négyzetméter ipari ingatlan épült, viszont bérleti szerződés csak 140 ezer négyzetméterre született - mondta Beck Tamás ipari ingatlan üzletág-igazgató. Az üresedési ráta 17-ről 21 százalékra emelkedett. Idén a nagyobb bérlők már keresleti piacra számíthatnak, így a bérleti díj is emelkedhet. A várható új felület 120 ezer négyzetméter lesz idén.

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán a "nem élelmiszer" szektor forgalma 7,6 százalékkal csökkent tavaly. Az üzlethálózatok racionalizálása, a bérleti díj újratárgyalása és az üzletméret csökkenése volt a jellemző tavaly erre a piacra.

Csörgő Anita üzletág-igazgató elmondta, hogy a bérleti díjak minden kereskedelmi helyszínen csökkentek, de legjobban a belváros szenvedte meg a válságot. Új jelenség a piacon a desztinációs központ megjelenése. Ez kisebb, belvárosi kereskedelmi épület, amely építészetileg is különleges, de az abban lévő üzletek kínálata is exkluzív. Példaként a Párisi Nagyáruházat említette, benne az Alexandra könyváruházzal. Jövőre hasonló koncepcióban készül el a régi tőzsdeépületben az Orco fejlesztette Váci1 projekt. Az igazgató beszélt arról is, hogy 2014-ig a bevásárló központok területe várhatóan 35 százalékkal nő.

A befektetési piacra lassan szálingóznak vissza az ingatlanalapok, de még csak érdeklődés szintjén. Főleg a német alapok nézik, hogy melyik ingatlanban mennyi, és milyen hosszúságú szerződéssel találhatók a bérlők. Ennek ellenére jó, ha jövőre eléri a tranzakciók értéke a 2003-as szintet - mondta Michael Smithing.

Cikkajánló:

$$2352$$

$$2351$$

$$2350$$