Megállt az ingatlanpiac zuhanása?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Ecostat Ingatlan Barométere tavaly a negyedik negyedévben 38,5 százalék volt, 3,1 százalékponttal magasabb a harmadik negyedévinél, és 6 százalékponttal magasabb a második negyedévi mélypontnál - mondta Tóth G. Csaba, az Ecostat osztályvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Az ingatlanpiac idén stagnálni fog, erre lehet következtetni a kiadott építési engedélyek drasztikus csökkenéséből. A lakáshitel felvétel havi összege 2008 decemberéig havi 90 milliárd forintot tettek ki, ez három hónappal később 30 milliárdra esett, és decemberben már csak 20 milliárd forint volt - vázolta a pénzügyi válság hatását Tóth G. Csaba.

Az ingatlanforgalmazók részindexe volt a 2009 negyedik negyedévben a legmagasabb 42,5 százalékkal, ez az utolsó 3 hónapban 2,5 százalékponttal emelkedett. Ugyanakkor a beruházók részindexe 25,2 százalékkal zárt, itt 1,3 százalékpont volt az emelkedés.

A kínálati árak növekedését valószínűsítő megkérdezettek az árak 3,7-7,2 százalékos emelkedését jósolták. Az árcsökkenést várók viszont 9,4-14 százalék esést valószínűsítettek.

Az új lakások piacán nagy a készlet és hosszú az értékesítési idő, csak jelentős kedvezménnyel lehet vevőt találni. A beruházók visszafogták a lakásépítést.

A használt lakások piacán csak az 50-55 négyzetméteresek iránt növekedett a kereslet, a garzon lakások iránti kereslet stagnál. Árnövekedés csak a kiemelt területeken lévő lakásoknál várható.

Cikkajánló:

$$2365$$

$$2364$$

$$2363$$