A Fidesz az önkormányzati ingatlanügyek kivizsgálását szorgalmazza

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ügyészséghez fordult a Fidesz XVIII. kerületi frakcióvezetője, kérve, hogy alaposabban vizsgálják ki a kerületi önkormányzati ingatlanok cseréjét, amellyel kapcsolatban egyébként a napokban büntetőper indult, adta hírül az MTI.

Lévai István Zoltán frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján, a Fővárosi Főügyészség épülete előtt elmondta, hogy a közokirat-hamisítás miatt január 20-án a XVIII-XIX. kerületi bíróságon indult büntetőpernek egyetlen vádlottja Lévay Levente, korábbi SZDSZ-es kerületi polgármester, a vádemelés pedig önkormányzati bérlakások több mint fél évtizeddel ezelőtti cseréje miatt történt. A Fidesz politikusa azért fordult az ügyészséghez, hogy rendeljenek el újabb nyomozást és vizsgálják meg, nem szervezetten történt-e a visszaélés, illetve voltak-e más hasonló esetek, értéken aluli fiktív cserék a kerületben.

Az ügyészséghez intézett beadvány szerint 2003-2004-ben a Heves megyei Kömlő településen egy üres telek lakóingatlannak minősítve néhány hét alatt többször is cserealap volt XVIII. kerületi önkormányzati bérlakások cseréjéhez, miközben tulajdonátvezetés nem történt.

A fideszes politikus szerint a megkötött csereszerződések nem a bérleti vagy a tulajdonjog elcserélésére irányultak, hanem arra, hogy a csekély összegért megszerzett bérlakást átruházzák. A Heves megyei ingatlant mint cserealapot az önkormányzati bérlakások bérlői sosem vették és lakáscélra nem is vehették volna birtokba, továbbá az ingatlan forgalmi értéke nem éri el a XVIII. kerületi önkormányzati ingatlanokét.

Lévai István Zoltán úgy véli: feltételezhető, hogy a csereszerződések következményeként az önkormányzati bérlakásokat megszerzők és utóbb értékesítők jogellenesen jelentős haszonra tehettek szert. Véleménye szerint az ügy részletesebb, alaposabb felderítésével további bűncselekményekre, illetve elkövetőkre derülhetne fény.

Cikkajánló:

$$2368$$

$$2367$$

$$2366$$