Növekvő befektetési ingatlanforgalom várható hazánkban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tavalyi 260 millió euró után az idén 400 millió euró befektetési ingatlanforgalom várható Magyarországon - mondta Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis magyarországi ingatlanbefektetési vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A saját felhasználású forgalommal együtt a 2009. évi tranzakciók értéke Magyarországon 500 millió eurót tett ki - tette hozzá. A teljes európai befektetési ingatlanforgalom tavaly 70 milliárd euró volt, ebből Közép-Kelet Európára 2,5 milliárd jutott, ami negyede a német tranzakciók értékének.

A befektetési ingatlanokkal kapcsolatos hozamelvárások jelentősen szóródtak a múlt év végén a régióban. Budapest 8 százalék, Bukarestben 9,5, Moszkvában 12 százalék volt a mutató. A magyar hozam alatt stabilizálódik Prága (7 százalék), Pozsony (7,5 százalék) és Varsó (6,8 százalék) ingatlanpiacának a hozama.

A bérleti díjak alakulásáról Borbély Gábor vezető elemző elmondta: a válság előttihez képest Budapesten, Prágában, Pozsonyban és Bukarestben 10 százalékkal estek a bérleti díjak. Varsóban 35, Moszkvában 50 százalék volt az esés.

A befektetési ingatlanok kihasználatlansága a jelenlegi 20 százalék feletti szintről az év végére 18 százalékra esik vissza. Prágában és Varsóban előbb kerül egyensúlyba a kereslet és a kínálat, mint Budapesten - mondta a vezető elemző.

Cikkajánló:

$$2375$$

$$2374$$

$$2373$$