Ötszáz milliós fejlesztés a mórahalmi ipari parkban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hamarosan befejeződik Mórahalom Ipari Parkjában a csaknem ötszáz millió forintból megvalósuló infrastrukturális fejlesztési projekt; az uniós támogatással készülő beruházás augusztus végén zárul - mondta a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón, Mórahalmon.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) elmondta: a Homokháti Térségi Agrár-Ipari Park 1997 óta működik, jelenleg csaknem 80 hektáron. Az Ipari Park 36 vállalkozásnak és 440 munkavállalójának ad helyet. Az együttes beruházási értékük 8,5 milliárd forint, éves árbevételük meghaladja a 20 milliárd forintot.

Az eddigi partnerek mellett további hárommal folytatnak jelenleg is tárgyalásokat. Ha sikerül megállapodni, akkor több mint háromszáz új munkahellyel gazdagodna a város.

A partnerek, illetve a hozzájuk kapcsolódó cégek elsősorban az agráriumhoz kötődnek, a zöldség- gyümölcs kereskedelemben, a logisztikában és az élelmiszeriparban, csomagolóiparban dolgoznak. A tárgyalások is élelmiszer adalékanyagot, illetve alapanyagot gyártó cégekkel folynak.

A jelenlegi fejlesztés 2008-ban indult. Az Ipari parki szolgáltatásfejlesztés Mórahalmon című projekt konkrét célja a Homokháti Térségi Agrár-Ipari Park komplex fejlesztése, vonalas infrastruktúrával való ellátása. Ezzel teljes lett az infrastrukturális ellátottság, kiépült a csapadékvíz-, ivóvíz-, szennyvízcsatorna-vezeték, az úthálózat, az informatikai rendszer, és megújult az ipari park-karbantartó szolgáltatása is.

A park 1997 óta működik, akkor 12 hektáron jött létre, azóta mintegy egy milliárd forintos befektetéssel sikerült fejleszteni, áltagban 50-60 százalékos uniós támogatással.

Az ipari szolgáltatások tovább bővülnek, ezáltal Komplex Ipari Parki Szolgáltató Központ jön létre - mondta Nógrádi Zoltán. A fejlesztések célja, hogy biztosítsák az újabb befektetéseket generáló, versenyképes, kistérségi szinten kiegyensúlyozott infrastrukturális műszaki hátteret - hangsúlyozta a városvezető.

A beruházás és az ipari park hatékony működése a település számára rendkívül fontos, hiszen ha jól működik, akkor munkahelyet generál, és csökken a munkanélküliség, amely átlagosan térségi szinten 6-8 százalék között mozog - tette hozzá.

Cikkajánló:

$$2378$$

$$2377$$

$$2376$$