Futurisztikus auditórium Ravellóban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A világ egyik legszebb táján, a dél-olaszországi Amalfiról elnevezett partvidéken különleges új épületet avattak a hét végén: Ravello városában tízéves huzavona, számtalan vita és halasztás után átadták rendeltetésének a világhírű brazil építész, Oscar Niemeyer által tervezett futurisztikus, több célra is használható auditóriumot.

Az építész nevét viselő kulturális létesítmény óriási fehér kagylóra emlékeztet, meredek hegyoldalon magasodik a tenger fölé. 400 nézőt fogad be, akik előtt káprázatos panoráma nyílik a Salernói-öböl festői hegyóriásokkal szegélyezett kék vizére. A rendkívüli akusztikájú multifunkciós palota vasbetonból épült. A gondolat megszületésétől az átadásig tíz év telt el - nem annyira ára (18 millió euróba került), mint inkább a tervvel kapcsolatos polémiák és a projekt ellenzői által indított nyolc per okozta késedelem következtében. Az ellentábor az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított tájat féltette a szokatlan létesítménytől.
 
 
Oliviero Toscani, a világhírű olasz fotóművész véleménye szerint azonban éppen ellenkezőleg, "nagyon szép, megindító és a tájba tökéletesen beilleszkedő épületről van szó". Toscani is egyike volt a hírességeknek, akik megjelentek a háromnapos koncertsorozattal, táncbemutatókkal, filmekkel és előadásokkal emlékezetessé tett pénteki avatáson.
 
Az Italia Nostra nevű környezetvédő szervezet rögtön azt követően tiltakozó hadjáratot indított, hogy a Ravello Kulturális Alapítvány, amelyet a 2500 lakosú kisváros hozott létre, 2000-ben Niemeyert kérte fel az épület megtervezésére.
 
Fotók: fondazioneravello.it
Maga a tervező nem volt jelen a számos célra alkalmas, egész évben működő kultúrközpont átadásán. Mi több, sohasem járt a villáiról, palotáiról, illatozó citrusfélékben gazdag, zöldteraszos kertjeiről ismert Ravellóban - amelyet a jövőben bizonyára sokan keresnek majd fel a Niemeyer-auditórium valamelyik rendezvénye alkalmából is.

 

Cikkajánló:

$$2379$$

$$2378$$

$$2377$$