Csökken a forint alapú lakáshitel kamata

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentős részben a korábbiaknál kedvezőbb kamatozású, új konstrukciók térnyerése miatt decemberben tovább csökkent a háztartások által felvett, új, forint alapú lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek átlagos hitelköltség mutatója – közölte az Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A lakáshitelek költsége a négy évvel korábbi szintre csúszott vissza azután, hogy tavaly februárban 15,69 százalékon tetőzött. A kamat és hitelköltség csökkenésével párhuzamosan a múlt év második felében regisztrált folyamatos csökkenést megszakítva, decemberben először növekedett az új, forint alapú lakáshitelek szerződéses összege.

Novemberhez hasonlítva legnagyobb mértékben a változó, vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatozású lakáshitelek költsége csökkent, míg 2008 decemberéhez viszonyítva a legalább öt, legfeljebb tíz évre fixált kamatozású hitelek hitelköltsége esett vissza.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója decemberben 174 bázisponttal csökkent és a 13,58 százalékos szint 436 bázisponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt. A gépjármű-vásárlási forinthitelek költsége decemberben 252 bázisponttal 19,0 százalékra csökkent és 309 bázisponttal volt olcsóbb, mint 2008. decemberében.

A svájci frank alapú lakáshitelek kamata és hitelköltség mutatója gyakorlatilag nem változott decemberben, egy év alatt a kamat 57, a hitelköltség 94 bázisponttal 4,58, illetve 6,29 százalékra csökkent. Ennek ellenére az új szerződések értéke tovább csökkent, decemberben 3,1 milliárd forintot sem tett ki, 2008 októberében ez a szám 78,8 milliárdon tetőzött.

A szabad felhasználású lakossági euróhitel kamata és költsége nem változott, a gépjármű és személyi hitelek viszont drágultak, ennek megfelelően az új szerződések összege sem változott érdemben az előző hónapokhoz képest.

Cikkajánló:

$$2384$$

$$2383$$

$$2382$$