Megalakult az Ingatlanpiac-kutatók Szövetsége

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Három ingatlan tanácsadó cég, a Colliers International, az EHL Hungary, valamint az ESTON International január elején megalapította az Ingatlanpiac-kutatók Szövetségét, első jelentésüket február második hetében teszik közzé - közölte az új szervezet hétfőn az MTI-vel.

A RERA (a szövetség angol nevének - Real Estate Research Association - rövidítése) alapító tagjai olyan, hosszú távú szakmai együttműködést kívánnak megvalósítani, amelynek során pontos piaci adatok gyűjtésével és azok objektív feldolgozásával komplex piaci elemzések és reális előrejelzések születhetnek a kereskedelmi ingatlanpiac valamennyi szereplője számára.

Az információkat elsősorban az ingatlanfejlesztők, de a gazdasági piackutatók, továbbá a befektetők és az egyes ingatlanpiaci szolgáltatók is kiindulópontnak, referenciaértéknek (benchmark) tekinthetik.

A kezdeményezés azért számít példaértékűnek, mert a piaci mutatókat nem a külföldön alkalmazott sztenderdek alapján, hanem a magyar piac lokális sajátosságainak megfelelően - az eddigieknél részletesebb kategorizálás alapján - vizsgálja a RERA.

A szövetség a központi, az Észak-pesti, a Váci úti folyosó, a Dél-pesti, a bel-budai, a Dél-budai, az Észak-budai al-piacokat különbözteti meg, külön kezeli továbbá az agglomerációt is. Az irodapiacon belül az A és a B kategória mellett létrehoznak egy AA kategóriát is, amely a nívós irodaépületeket jelöli.

Az első RERA-jelentés február második hetében jelenik meg, azt követően negyedévente publikálja a szövetség.

Cikkajánló:

$$2382$$

$$2381$$

$$2380$$