Olcsóbb forinthiteleket szeretne az MNB

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Nemzeti Bank 100 milliárd forint névértékben vásárol hazai kibocsátású forint jelzálogleveleket, hogy ösztönözze a forinthitelezést.

A monetáris tanács hétfői döntése alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előbb a másodlagos, majd az elsődleges piacon összesen legfeljebb 100 milliárd forint névértékben vásárol hazai kibocsátású forint jelzálogleveleket.

A program keretében az MNB különböző szabályozási változtatásokat, intézkedéseket is végrehajt a forint jelzáloghitelezés fejlesztése érdekében. Olyan további lépéseket is kezdeményeznek, amelyek a jelzáloghitel-termékek átláthatóbbá tételét és a jelzáloglevél-kibocsátásra jogosultak körének szélesítését célozzák.    

Az MNB célja a jelzáloglevél-piac autonóm fejlődése előtt álló akadályok lebontása, ezáltal a pénzügyi stabilitás támogatása. Kedvező fejlemény, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az újonnan folyósított forint és deviza jelzáloghitelek közötti kamatkülönbözet, ami növelte a forintban nyújtott jelzáloghitelek versenyképességét. Ennek egyik jele, hogy számos bank jelent meg új, forint alapú jelzáloghitel konstrukcióval.

Cikkajánló:

$$2398$$

$$2397$$

$$2396$$