Uniós lakásfelújítási támogatásról folytatott vitát az EP

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A marginalizált közösségek az EU valamennyi országában - és nem csupán a városokban - uniós regionális támogatást kaphatnak majd lakásfelújításra vagy újjáépítésre annak a rendelettervezetnek az értelmében, amelyről kedden késő este folytatott vitát Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

Az európai regionális fejlesztési alapból (ERFA) lakásfelújítási támogatásra eddig csak a 2004 óta csatlakozott országokban - így Magyarországon -, kizárólag városi projektekkel lehetett pályázni. Az erről szóló rendelet módosító indítványa értelmében az alapból a jövőben mind a 27 tagállamban támogatható lesz a marginalizált közösségekhez tartozók lakásfelújítása, illetve a régiek helyett új lakások építése, mégpedig városokban és falvakban egyaránt.

A vitában felszólaló Járóka Lívia magyar néppárti EP-képviselő megállapította: az ERFA számos olyan programot finanszíroz, amely jelentősen javíthatja a romák - mint Európa legnagyobb és leginkább kirekesztett kisebbsége - életkörülményeit, és nem megfeledkezik meg a hasonló társadalmi és gazdasági helyzetben lévő egyéb csoportokról sem.

"Régóta megfogalmazott cél volt, hogy a lakáscélú intézkedések ne korlátozódjanak a városokra, és hogy ezek a támogatások elérhetővé váljanak a régi tagállamok számára is, hiszen a probléma egész Európát érinti" - mondta.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő szintén üdvözölte az ERFA-rendelet tervezett módosítását, és úgy vélekedett: az komoly segítséget jelent abban, "hogy valóban európai szintű megoldásokat találjunk a roma közösségek helyzetének a javítására". Fontosnak mondta, hogy integrált legyen a megközelítés, tehát oktatási, foglalkoztatási programokkal együtt tegyenek lépéseket a tartós megoldás felé.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha javulnak az életkörülmények, csökkennek a különbségek, az kifejezetten a vándorlás ellen hat, márpedig a bevándorlás problémáiról ma nagyon sok szó esik az unióban.

Cikkajánló:

$$2401$$

$$2400$$

$$2399$$