Gazdasági központ épül Sajószentpéteren

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új gazdasági központ épül a Borsod megyei Sajószentpéteren, a régi üveggyár helyén; a beruházás mintegy 666,4 millió forint.

Markó Gábor, a Sajó-Glass ügyvezetője az MTI-nek elmondta:  ipari központtá alakítják a volt üveggyárat, irodák és gazdasági épületek kialakításával, raktárak építésével. Az egykori üveggyár területén tervezett központ hozzájárulhat a térség gazdasági mutatóinak javulásához, ugyanis kitűnő helyszíne lehet a kis- és középvállalkozásoknak, és a nagy munkaerő-igényű cégeknek is.

A munkálatok a felesleges épületek lebontásával és a kármentesítéssel kezdődnek, majd az épületek és az infrastruktúra felújítása következik. Az eredményesebb fejlesztés érdekében a csarnokokat, irodákat, műhelyeket, raktárakat egymás közelében, egy iparterületen belül alakítják ki.

A sajószentpéteri üveggyár telephelyén már 1890-ben volt ipari termelés, az orosházi után az ország második legnagyobb üveggyára volt. A kilencvenes évek elején privatizálták; hazai befektetők vásárolták meg a céget, amely 1998-ban került az akkor már amerikai érdekeltségbe tartozó Orosházi Öblösüveg Kft. tulajdonába, és így jött létre az Egyesült Magyar Csomagolóüveg (EMCS) Kft. Az EMCS az üvegipart sújtó válságra hivatkozva még az év végén bezárta a sajószentpéteri üzemét, amelyet négy évre rá adott el egy miskolci magánszemélyek jegyezte vállalkozásnak, a Sajó-Glass Kft.-nek. A társaság által felvázolt tervek azonban akkor nem váltak valóra, a beruházások elmaradtak, a termelést leállították, a berendezéseket leszerelték.

Cikkajánló:

$$2410$$

$$2409$$

$$2408$$