Csökkentek az üzleti célú ingatlan befektetések Kelet- és Közép-Európában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavaly jelentősen csökkentek az üzleti ingatlan befektetések Kelet- és Közép-Európában - írja a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlanpiaci tanácsadó vállalat hétfőn Bécsben közzétett tanulmánya.

2009-ben 2,5 milliárd euró befektetés áramlott kelet- és közép-európai üzleti célú ingatlanokba, 75 százalékkal kevesebb mint az előző évben. A gyenge évkezdet után a befektetések oroszlánrészét - 2 milliárd eurót - a második félévben fektettek be. Összehasonlításképpen a 2006-os csúcsévben 8 milliárd euróra rúgott a befektetések összértéke.

Régiók szerinti összevetésben tavaly a közép-európai régió részesedése az üzleti célú ingatlan befektetésekből a 2008-as 37 százalékról 58 százalékra emelkedett. Délkelet-Európa részesedése viszont 25 százalékról 12 százalékra csökkent, Kelet-Európa részesedése pedig 5 százalékponttal 32 százalékra esett.

A helyi befektetők szerepvállalása emelkedett tavaly, különösen Oroszországban, ahol vásárlásoknak már 56 százalékát helyi befektetők hajtották végre.

Csökkent a fővárosok ingatlanpiaci jelentősége a régiós központok javára: a 2008-as 69 százalékról 62 százalékra csökkent a fővárosi befektetések részaránya. Prága, Varsó és Budapest azonban még ezzel együtt is valamivel több mint egyharmadát vette fel a teljes Kelet- és Közép-Európai üzleti célú ingatlan befektetéseknek. 2008-as részesedésük még egyötöd körül volt.

A befektetések legnagyobb hányada irodaház ingatlanokba áramlott 2009-ben, a részarány 6 százalékponttal 44 százalékkal emelkedett 2008-hoz képest. A második helyen a kiskereskedelmi üzletek álltak 31 százalékkal, a harmadik helyen pedig az ipari és hotel ingatlanok álltak 8 százalékkal.

Cikkajánló:

$$2416$$

$$2415$$

$$2414$$