Megkezdődött a sukorói telekügy bírósági tárgyalása

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megkezdődött a tervezett King's City kaszinóberuházáshoz kötődő sukorói telekcsere-szerződés érvénytelenségének megállapítására és a szerződést megelőző, eredeti állapot helyreállítására indított polgári eljárás pénteken Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon; a pert április 23-ra napolta el a bíróság.

A perben a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) mint felperes keresetében azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a telekszerződés semmis,  mert jogszabályba ütközik, továbbá megtámadta a szerződést, mert a csereingatlanok értéke között feltűnő értékaránytalanság van.

A semmissé nyilvánítás okaként jelölte meg az MNV Zrt. jogi képviselője azt is, hogy a felek között az ingatlanok értékével kapcsolatban téves feltevés állt fenn. Állítása szerint a másfél éve létrejött szerződés sérti a vagyongazdálkodási törvényt és a végrehajtására kiadott rendelkezéseket, jelentős vagyonvesztést okozott az államnak, és versenyeztetés nélkül kötötték meg.

A tárgyalásra alperesként megidézett Joav Blum magyar-izraeli állampolgárságú üzletember jogi képviselője vitatta, hogy az ingatlancsere-szerződés megkötésekor is alkalmazni kellett volna a versenyeztetésre vonatkozó szabályokat.

Vita volt a felek között arról is, hogy az MNV Zrt. az előírt egyéves határidőn belül támadta-e meg a csereszerződést, illetve mikortól kell számítani a határidőt.

A sukorói ingatlanok értékét 1 milliárd 84 millió 10 ezer forintban, a Joav Blum tulajdonában levőkét 787 millió 400 ezer forintban határozták meg.

A csereszerződést  az üzletember kezdeményezte, mivel a tervezett King's City-beruházás meghatározó részét - amelyhez először a pilisi és albertirsai ingatlanokat megszerezte - Pest megyében már nem lehetett volna megvalósítani.

A perben  30 nap áll a felek rendelkezésére a bizonyítási indítványaik benyújtásához, és ahhoz, hogy eleget tegyenek bizonyítási kötelezettségüknek.

Cikkajánló:

$$2417$$

$$2416$$

$$2415$$