Csökkenő kereslet a nagyvárosi irodapiacokon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A világ vezető nagyvárosaiban eddig nem tapasztalt mértékben esett vissza tavaly az irodaterületek iránti kereslet, ami jelentősen hozzájárult a prémium kategóriás irodák esetében 2003 óta először bekövetkezett globális bérletidíj-csökkenéshez.

Budapest üzleti negyede a korábbinál magasabb helyezést ért el az irodabérleti költségek rangsorában: a 36. helyről a 35. helyre lépett elő 2010-ben az előző évhez viszonyítva, a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadónak az MTI-hez eljuttatott, globális irodabérlet-piaci kutatása szerint. Magyarország 35. helyezésével így is tíz hellyel lemarad Csehországtól, de továbbra is megelőzi Romániát, Szlovákiát, Ukrajnát és Horvátországot.

A világ legdrágább iroda helyszíneinek rangsorában az első három helyezett változatlan. Tokió a másodikról az első helyre lépett elő a 120 euró/négyzetméter/hó irodabérleti költséggel, London West End városrésze a harmadik helyről a második helyre lépett elő, míg Hongkong az első helyről a harmadikra esett vissza.

A rangsorban a legnagyobb előrelépést Rio de Janeiro mutatta, a 23. helyről a 13-ra jött fel a csekély bérleti díj visszaesésnek, továbbá a brazil reál euróhoz viszonyított javulásának köszönhetően.

Tavaly rendhagyó és széleskörű visszaesés mutatkozott az irodaterületek iránti keresletben: minden régióban visszaestek a prémium kategóriás irodák bérleti díjai. Ennek ellenére, bíztatóak a kilátások 2010-re. A világ vezető gazdaságainak várható növekedése pozitívan befolyásolja majd a vállalatok iroda terület iránti igényét, amely a kiadatlan iroda kínálat csökkenését eredményezi.

A világ vezető irodabérleti piacain, így Londonban a City of London városrészben, illetve Párizs üzleti negyedében már megfigyelhető a bérleti díjak növekedése, azonban a bérleti díjak a mélypontot jellemzően az év középén érik majd el. Az év második felét a fellendülés és az óvatos optimizmus jellemzi majd mind a tulajdonosok, mind pedig a bérlők részéről - áll a Cushman & Wakefield irodabérlet-piaci kitekintésében.

Cikkajánló:

$$2424$$

$$2423$$

$$2422$$