Feljövőben az ingatlanhitelek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első osztályú ingatlanok értékének és a befektetési piacok forgalmának fellendülése 2009 második felében jó hatással volt az európai hitelpiacokra - derül ki a CB Richard Ellisnek (CBRE) az MTI-hez eljuttatott legfrissebb tőkepiaci elemzéséből.

A legfrissebb számok most először mutatnak pozitív változást 2008 eleje óta a bankok hozzáállásában Európa kereskedelmi ingatlanpiacain, bár ez egyelőre még csak a prémium kategóriára igaz.

Az európai ingatlanpiac 2009 második felében megélénkült, elsősorban azért, mert nőtt a befektetők étvágya, és emelkedett az ingatlanok értéke. A fellendülést követően a pénzintézetek is nagyobb bizalommal állnak a hitelnyújtáshoz, ez viszont erősödő versenyhez vezetett azon finanszírozók körében, akik javítottak hitelezési feltételeiken az első osztályú ingatlanokkal fedezett hitelek esetében.

Az első osztályú ingatlanokra és bérlőkre vonatkozó legfontosabb hitelfeltételek nagymértékben javultak ez elmúlt hónapokban. A hitelösszeg maximális összege általánosan emelkedett, az idegen/saját tőkeérték maximális aránya (loan-to-value) pedig nagyjából 60-70 százalékra nőtt első osztályú ingatlanfedezet esetén, miközben a kamatfelár a legtöbb piacon csökkenésnek indult. Különösen szembetűnő, hogy a trend nem csupán az Egyesült Királyságra korlátozódik: Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban is 65-70 százalékra nőtt az idegen/saját tőkeérték maximális aránya.

Az első osztályú ingatlanok körén kívüli hitelezés továbbra is korlátozott, azok a bankok, amelyek hajlandóak az első osztályú ingatlanok piacán kívül finanszírozni, sokkal szigorúbb feltételeket támasztanak, és a kamatfelár is jelentősen nagyobb.

Az európai ingatlanfinanszírozás pozitív változása a magyar, valamint a közép- és kelet-európai piacokra is begyűrűzik majd, erre azonban egyelőre még várni kell a CBRE szerint.

Cikkajánló:

$$2431$$

$$2430$$

$$2429$$