Milliárdos támogatás a panelprogramnak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csaknem egymilliárd forinttal járul hozzá Szolnok önkormányzata mintegy háromezer lakás felújításához az idén a panelprogram keretében - közölte szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

A helyhatóság a - 2010-ben ötven társasház több mint háromezer lakását érintő - felújítási program teljes költségének egyharmadát állja. A közreműködő pénzintézetek a megállapodás értelmében tízéves futamidőre, önkormányzati garanciával és a helyhatósággal szembeni inkasszó jogával felruházva nyújtanak hitelt a felújításokhoz. Így a szerződő társasházakat jelzálog továbbra sem terheli majd.

A korszerűsítésre váró félszáz lakóépület közül harminc esetében már közvetlenül szerződéskötés előtt állnak. Ezeknél várhatóan még az év első felében elkezdődhet a jellemzően nyílászárócseréket, homlokzat-, tető- és liftfelújítást, valamint hőszigetelést magában foglaló kivitelezés. A még döntésre váró pályázatokat pedig gyorsított eljárásban, 2-3 hét alatt elbírálja a hivatal - ígérte a polgármester.

A tájékoztatón elhangzott: a megyeszékhely mintegy 31 ezer háztartásából 15-20 ezer felel meg a támogatás feltételeinek. Ezek közül 2004 óta összesen 78 épület lakóközössége nyújtott be sikeres pályázatot az egyharmad-egyharmad részben állami, önkormányzati, illetve társasházi finanszírozású programra. További négy ház beadványáról még nem született minisztériumi döntés. Ha ezek is kedvező elbírálást kapnak, akkor együttesen ötezer szolnoki lakás újult meg az elmúlt években, illetve újulhat meg a közeljövőben, s ez a nyolcvanezres lélekszámú megyeszékhelyen legalább 15 ezer embert érint.

A korszerűsítés ára ingatlanonként 900 ezer és 1,5 millió forint között mozog, ennek a harmadrészét kell fizetniük a lakóközösségeknek. Ez a ráfordítás azonban a becslések szerint évente 15-25 százalékos energiamegtakarításnak és a lakások értéknövekményének köszönhetően belátható időn belül megtérül - közölte Szalay Ferenc.  

A társasházi rész finanszírozása általában hitelből történik, melyet a támogatás kedvezményezettjei többnyire a közös költség havi díjának 4-5 ezer forintos emelése nyomán befolyó pluszpénzből törlesztenek - mondta el kérdésre válaszolva Hegmanné Nemes Sára, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

Cikkajánló:

$$2430$$

$$2429$$

$$2428$$