Csökkentek a beruházások 2009-ben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal volt alacsonyabb tavaly, mint 2008-ban, a negyedik negyedévében pedig 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A  elmúlt két évben megszakítás nélkül csökkentek a beruházások, de a tavalyi negyedik negyedév mutatta a legnagyobb zuhanást az egy évvel korábbi alacsony bázisról, miután már a harmadik negyedévben is 8,9 százalékos volt a volumen csökkenése.  

Az egész évre jellemző volt, hogy a gazdasági válság hatására a vállalkozások csak a legszükségesebb beruházásokat hajtották végre, egyrészt a finanszírozási kínálat változása, másrészt a külső és belső kereslet visszaesése miatt.

A lakásépítések második félévi erőteljesebb visszaesésének eredményeképpen az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 5,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest, de a negyedik negyedévben 13,7százalékos volt a csökkenés.

A legnagyobb visszaesés a csekély súlyú bányászat, kőfejtés, a pénzügyi, biztosítási tevékenység (-38,8 százalék), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység , valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ( egyformán -31,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban volt.

Cikkajánló:

$$2433$$

$$2432$$

$$2431$$