Stabilizálódik az irodabérleti piac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A stabilizálódás jelei mutatkoznak az európai és az ázsiai irodabérlet piacon, és a magyar piacon is lassan érezhető lesz a díjcsökkenés lassulása a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég pénteken megjelent elemzése szerint.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint csaknem minden európai és ázsiai ingatlanpiacon lassult az irodabérleti díjak csökkenése, néhány városban pedig stabilizálódtak a díjak, és a trend állandósulhat, ha javul a bérbeadások szintje és csökken az üresedés 2010-ben.

Londonban a leglátványosabb a bérleti díjak fellendülése. Az üzleti negyed, a City díjai a várt stagnálás helyett 3,5 százalékkal nőttek a tavalyi utolsó negyedévben és 2009 végére elérték a 480 font/négyzetméter/év szintet.

A bérleti díjciklusban Budapest a többi kelet- és közép-európai várossal együtt hátrébb áll, mint a nyugat-európai piacok. A díjak csökkenése a jellemző, a trend azonban kedvezőbb, mint egy évvel ezelőtt, és a magyar piac is lassan átkerül a ciklus második negyedébe, ahol a csökkenés lassulása már érezhető lesz - áll az elemzésben.

A jelentős észak-amerikai városok - New York kivételével - lemaradtak Európa és Ázsia piacaihoz képest: a CBRE jelentős további ármérséklődést vár a legtöbb piacon 2010-ben, főleg a visszafogott kereslet miatt. Torontóban például a bérleti díjak 16 százalékot estek tavaly június óra, és várhatóan egész évben csökkennek annak hatására, hogy a bérlők egyre újabb épületekbe költözésével nő az üresen álló irodaterület-állomány.

A globális kilátások meglehetősen vegyes képet mutatnak: az irodák iránti kereslet továbbra is késve követi az általános gazdasági mutatókat - áll a CBRE elemzésében.

Cikkajánló:

$$2438$$

$$2437$$

$$2436$$