Kevesebb iroda épül idén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén 160 ezer négyzetméter A-kategóriás irodaterület készül el Budapesten, ez 24 százalékkal kevesebb a 2009. évinél, és 35 százalékkal marad el a 2008-as adatnál - közölte a RERA Ingatlanpiac-kutatók Szövetsége az MTI-vel.

Az ingatlanfejlesztők 2007 végén még 450 ezer négyzetméter iroda felépítését tervezték Budapesten az elmúlt év végéig. Végül 2008-ban 244 ezer, tavaly pedig 222 ezer négyzetméter iroda készült el, viszont idénre már csak 160 ezer négyzetméter irodaterület átadása várható.

Az elemzés összeállítói kifejtik, hogy új projekt csak akkor indul, ha magas az előbérletek iránti igények aránya. Ilyen a jelenleg építés alatt álló irodaházak közül a Könyves Kálmán körúti K3, amelyet az Allianz bérel, illetve a pesti Duna-parton a Millennium Tower K épülete, amelyet a K&H Bank vásárolt meg.

Az idei negyedéveket részletező táblázat szerint az első negyedévben 92 ezer, a másodikban 45 ezer, míg a harmadikban alig több mint 8 ezer, a negyedikben pedig 13 ezer négyzetméter irodát adnak át.

Az elemzést készítő RERA (Real Estate Research Association - Ingatlanpiac-kutatók Szövetsége) három ingatlan tanácsadó - a Colliers International, az EHL Hungary, valamint az ESTON International - közös szervezete, melynek a mostani az első elemzése.

Cikkajánló:

$$2441$$

$$2440$$

$$2439$$