Késve törlesztenek a lakáshitelesek Amerikában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tavaly év végi stabilizálódást követően 2010 elején ismét növekedésnek indult a késedelmesen törlesztő lakáshitelesek aránya az Egyesült Államokban.

Az Equifax hitelinformációs cég kedden közölt felmérése szerint a 30 napnál hosszabb törlesztési késésben lévő lakáshitelesek aránya januárban elérte a ingatlan alapú hitellel rendelkező lakossági ügyfelek 8 százalékát, ami a tavaly decemberihez képest 4,4 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21 százalékos növekedés.

"Ez nem kis emelkedés" - mondta Dann Adams, az Equifax elemzője. "A tavaly év végi adatok sokat ígérőek voltak, most viszont megint nem tudni, hogyan folytatódik ez a történet" - tette hozzá. A késedelmesen törlesztő lakáshitelesek tábora az elemző szerint főként a munkanélküliség miatt bővül.

A kényszerárverezés, a súlyos válságból éppen hogy csak kilábalni kezdett amerikai ingatlanpiac legnagyobb problémája. A piac ugyan némileg stabilizálódott az utóbbi hónapokban, de csak az állami támogatási programok révén, és a kényszerárverések tovább húzhatják lefelé az árakat.

Elemzők azzal számolnak, hogy csupán e tényező hatására az idei első negyedévben 8 százalékkal zuhan a lakóingatlanok ára a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Celia Chen, a Moody's Economy.com szakértője szerint az áresés 2010 vége felé állhat meg.

Cikkajánló:

$$2444$$

$$2443$$

$$2442$$