Auchan bojkott a dunakeszi láp védelmében

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több mint kéttucat civil szervezet adott közre bojkott felhívást az Auchan ellen csütörtökön, mivel a kereskedelmi cég mindeddig nem állt el áruházbővítési terveitől a dunakeszi láp térségében.

Az aláírók között található többek között a Hulladék Munkaszövetség, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Védegylet. A bojkotthoz csatlakozók addig nem vásárolnak az Auchan áruházaiban, ameddig a cég le nem mond Dunakeszin tervezett beruházásáról.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, hogy álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől, mivel ezzel természeti értékeket veszélyeztet. Az Auchan a civileknek írt válaszában csupán felelős vállalati magatartásáról biztosította a levélírókat, a beruházástól azonban nem lépett vissza - hangsúlyozzák a civilek.

A bojkott kezdeményezői az érintett terület természetvédelmi besorolásával kapcsolatos értelmezési problémák ellenére is úgy vélik: a tervezett áruház- és parkolóbővítés komoly természetvédelmi károkat okozna, még akkor is, ha nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg.

"Amennyiben az Auchan valóban olyan felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem épít új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével" - olvasható a civilek felhívásában.

Cikkajánló:

$$2454$$

$$2453$$

$$2452$$