Csúszik a szegedi kutatóközpont átadása?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Fidesz helyi szervezete attól tart: nem készül el az uniós határidőre, március végére a szegedi Genomikai Innovációs Központ (GIK), amelyet biotechnológiai "zászlóshajónak” szántak.

Az egymilliárd forintos uniós forrást felhasználó beruházáson még egy kapavágás sem történt - mondta Gyimesi László, a párt szegedi szervezetének elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Kifejtette azt is: a kezdetben közösségi beruházásból mára magánberuházás lett, ugyanis tudomása szerint a projekt eredetileg állami, önkormányzati, egyetemi és tudományos akadémiai összefogással indult. A GIK 2005 Kft. mint projektcég egymilliárd forint uniós forrást nyert el. A cég 85 százaléka azután a Szeviép Investment Zrt.-hez került, de azért - a politikus úgy tudja - nem fizették ki a vételárat, emiatt indított felszámolási eljárást az állami tulajdonú Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. a közelmúltban az említett cég ellen. A Fidesz-frakció szocialista "mutyit" sejt a háttérben.

A beruházás alapkövét napra pontosan egy évvel ezelőtt tették le. A terv szerint négyezer négyzetméteren a legmodernebb laborokkal felszerelt épület valósulna meg. A beruházásnak csaknem a felét teszi ki, hogy a legkorszerűbb eszközök is rendelkezésre álljanak és segítsék a kutatók mellett a betelepülő genomikai cégek munkáját. A tervezett befejezési határidő március 31.    

Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület), városfejlesztési alpolgármester az elhangzottakra közleményben reagált, rámutatva arra: Szeged mint tudásközpont ezen a beruházáson kívül számos eredménnyel büszkélkedhet, s a városban annyi a szabadalmi bejelentés, mint Budapesten. Mint írta, Szeged a Biopolisz Kft.-n keresztül aktív szerepet játszik az eredmények felkutatásában és menedzsmentjében, s ezzel mintegy 350 munkahely jött létre a kft. kapcsolatrendszerében. A szoftveriparban hozzávetőleg 1500 ember dolgozik, s évről évre több cég települ Szegedre.

Cikkajánló:

$$2461$$

$$2460$$

$$2459$$