Tíz éve nem jut hozzá lakásához több mint hetven család

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lassan tíz éve nem tudják tulajdonjogukat rendezni egy budapesti társasház lakói, mert nem tudják bejegyeztetni a társasházi alapító okiratot a földhivatalban - írta szerdai számában a Napi Gazdaság.

A lap szerint az érintett földhivatal vezetője szerint ők az ügyben tehetetlenek, ezért a ház ügyvédje az ügyészséghez fordult, ott azonban még nincs határozat, és egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikorra lesz.

A főváros XX. kerületében 2000-ben kezdték el árusítani és építeni a 72 lakásos társasházat.

A ház jogi képviselője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a ház építtetője - vélhetően finanszírozási nehézségei miatt - néhány lakást többször is eladott, ráadásul a többes eladásokat sikeresen bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba. A földhivatali bejegyzéseket rangsortöréssel végezte el a hivatal, így a tulajdonosok tulajdonjogát nem az adásvételi szerződésük beadásának a sorrendjében, hanem a sorrendet megtörve jegyezték be, így nehezítve meg az igazi tulajdonosok megállapítását - olvasható a lapban.

Kőszegi Gábort, a Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal hivatalvezetőjét idézve a Napi Gazdaság azt írta, a hivatal nem jegyezhetett be több tulajdonost ugyanarra a lakásra, mivel jogilag ezek a lakások nem is léteztek. A beadott szerződések a telek tulajdoni hányadaira szóltak, amelyekben a lakások csak megközelítőleg meghatározva szerepeltek, így azt sem lehet pontosan megállapítani, hogy esetleg ugyanazt többször is eladták.

Cikkajánló:

$$2467$$

$$2466$$

$$2465$$