Szűkült tavaly Budapest irodapiaca

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg 2008-ban 247 ezer négyzetméter bérirodát adtak át Budapesten és az agglomerációjában, addig tavaly mintegy 216 ezer négyzetméterre csökkent az átadott irodaterület - derül ki az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. féléves jelentéséből, a cég idén további visszaesésre számít.

A 2009-es év második felében 138 ezer négyzetméternyi, csaknem kétszer annyi új irodaterületet adtak át, mint a múlt év első felében. A 12 újonnan átadott irodaépület felét 10 ezer négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű irodaházak tették ki - közölték.

A legnagyobb projekt a Pesten épülő Corvin Irodapark II. ütemének befejezése volt, amelyben 30.800 négyzetméternyi irodát adtak át. Ezt követi a Nyugati tér szomszédságában, az Eiffel Square Irodaház és Közpark beruházás, amelynek keretében 23.663 négyzetméternyi irodát adtak át. Harmadik helyen a Déli pályaudvar szomszédságában lévő Krisztina Palace irodaház áll 22 ezer négyzetméterrel, ez várhatóan a jövő év elején kapja meg a használatbavételi engedélyét - tájékoztatott az Eston Zrt.

Az idei és a 2011-es évre a tavalyinál visszafogottabb átadási hullámot vár a társaság, amellett, hogy mintegy 273 ezer négyzetméternyi irodaterület áll építés alatt. Új projekt elindítására idén nem, vagy csak kivételes esetben számítanak.

Az ipari ingatlanok tekintetében a 2009-es év átadási volumene jelentős volt a fővárosban és az agglomerációban - jegyzik meg. A múlt év során 166.000 négyzetméter új területet adtak át, ennek több, mint 70 százalékát a tavalyi év első felében.

A kereskedelmi ingatlanok terén lényegében nem változott a piaci szereplők helyzete a második félévben, az év első feléhez képest. A legjelentősebb projekt a XI. kerületi Allee bevásárlóközpont volt, ahol 45 ezer négyzetméter üzlethelyiséget adtak át  - olvasható az Eston féléves ingatlanpiaci jelentésében.

Cikkajánló:

$$2472$$

$$2471$$

$$2470$$