Bírósági eljárás a komlói ingatlanügyben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Folyamatban van az adásvételi szerződéssel kapcsolatos bírósági eljárás abban a komlói ingatlanügyben, amellyel összefüggésben nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját állapította meg a rendőrség Páva Zoltánnal, Komló szocialista polgármesterével szemben.

A Fidesz komlói szervezete pénteken juttatta el az MTI-hez azt a rendőrségi dokumentumot, amely szerint Páva Zoltánnal szemben nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja állapítható meg az ingatlan értékesítése kapcsán. A gyanút a kaposvári rendőrkapitányság állapította meg "az eddig beszerzett bizonyítékok alapján". Mivel Páva Zoltán országgyűlési képviselő, a nyomozás lefolytatása a Központi Nyomozó Ügyészség hatásköre, így a rendőrség az ügy áttételéről határozott.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen - Kispál László és Polics József helyi fideszes képviselők feljelentése alapján - indult, miután a komlói és a Baranya Megyei Önkormányzat tagságával működő Komlói Szociális Kht. 2008 végén adásvételi szerződést kötött az egykori bányavagyon-hasznosító, ma idősek otthonaként üzemeltetett épület tulajdonrészének értékesítésére. A vételár 45 millió forint plusz áfa volt. Bár a később elkészült szakértői vélemény szerint a szerződés a törvények szerint megtámadható, Páva Zoltán a társaság taggyűlésén a bírósági megtámadás elutasítása mellett szavazott.

A komlói rendőrkapitányság elfogultságot jelentett be az ügyben, így az a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra, illetve a kaposvári rendőrkapitányságra került.

Páva Zoltán pénteken azt mondta az MTI-nek: nem érzi magát bűnösnek. "Tisztának érzem magam. Meglepett a gyanúsítás híre és meg vagyok döbbenve, mert engem az ügyészség még meg sem hallgatott" – mondta. Közlése szerint  első körben, egy független ügyvédi iroda javaslata alapján, nem támogatta a szerződés bírósági megtámadását. Ügyvédjeik szerint a vevő ugyanis komoly értéknövekedést jelentő beruházásokat végzett az ingatlanon, így egy eljárás végén az eladó társaság, illetve az önkormányzat többet veszített, mint nyert volna. Hozzátette, még mindig folynak tárgyalások a vevővel annak érdekében, hogy utólag, az ingatlan értékét 65 millió forintban megállapító szakértői vélemény tudatában, fizessen többet az ingatlanért.

A polgármester megjegyezte: amikor az ingatlaneladásról döntöttek, Polics József, a későbbi feljelentő, nem emelt kifogást.

Cikkajánló:

$$2480$$

$$2479$$

$$2478$$