Csökkent az ipari ingatlanok bérleti díja tavaly

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Váratlan keresletcsökkenést követően tizenöt év óta először a világ minden táján, átlagosan 5,5 százalékkal, csökkent az ipari ingatlanok bérleti díja tavaly - ez áll a Cushman and Wakefieldnek az MTI-hez kedden eljuttatott felmérésében.

A világ 49 legdrágább ipari ingatlan helyszíneinek rangsorolásában továbbra is a londoni Heathrow repülőtér körüli terület a legdrágább, 200 euró/m2 éves összes bérlői költséggel, mely egyharmaddal múlja felül Tokiót, ahol az összes költség évente átlagban 152 euró/m2. A harmadik helyen Hong Kong áll 146 euró/m2 átlag éves összköltséggel.

Nyugat-Európában csupán 3 százalékkal, Közép-Kelet Európában 12 százalékkal csökkentek a bérleti díjak. Dél-Amerikában bizonyultak a legrugalmasabbnak, mivel itt mindössze 0,1 százalékos csökkenés történt.

A legnagyobb visszaesés az ázsiai régióban történt, ahol összesen 6,4 százalékos bérleti díj csökkenés volt. Csupán néhány helyszín van a világon, ahol növekedtek a bérleti díjak. Két indiai helyszín, a Delhi környéki Gurgaon és a punei Chakan mutatta a legjelentősebb növekedést.

Magyarország az éves bérlői összköltségek alakulásának szempontjából idén a 42. helyen áll. Ez a tavalyi évhez képest 3 helyezéssel jobb eredmény, mely a világ más országaiban is végbement drasztikus bérleti díj csökkenéssel magyarázható.

Magyarországon az ipari ingatlanpiacot tavaly két fejlemény jellemezte: eddig soha nem látott magasságokba szökött az üresedés, ennek hatására csökkentek a bérleti díjak. A másik, hogy az utolsó negyedévben rekord mennyiségű, 194.000 négyzetméter bérbeadás történt, ennek több mint 65 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki.

Cikkajánló:

$$2482$$

$$2481$$

$$2480$$