Áprilisban indulhat a kilakoltatási dömping

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén akár több tízezer lakást is elárverezhetnek azt követően, hogy április közepén lejár a kormány februárban hozott lakás-árverezési moratóriuma - írja a Népszabadság a szombati számában.

A lap idézi Lénárd Mariannt, a Banki Hitel Károsultak Egyesületének (BKHE) elnökét, aki szerint ma már havonta ezer-ezerötszáz bajba jutott adós keresi meg őket.

A cikkben Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség vezetője a problémák között a szabályozás hiányosságait említi. Hiába kell az értékesítendő ingatlan kikiáltási árát az ingatlan árának 70 százalékában megszabni, ha a hitelező bank és pénzintézet tetszőlegesen állapítja meg az ingatlan árát.

Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a végrehajtók munkáját törvény szabályozza, addig a magáncégek, aukciósházak értékesítései szabályozatlanok. A kamarai elnök szerint a probléma lényege: a szabályozás lehetőséget ad a pénzügyi szervezeteknek arra, hogy az adós számára jellemzően méltányosabb eljárást biztosító végrehajtót megkerüljék. A végrehajtó ugyanis afféle "csődgondnokként" jár el.

A lap újságírójának a Magyar Fejlesztési Banknál azt mondták, hogy még nem érkezett olyan hitelkérelem helyi önkormányzattól, amelyet bajbajutott adós lakásának megvásárlásához igényeltek volna.

Az adósság átütemezésére tavaly nyár óta van lehetőség, de - a Banki Hitel Károsultak Egyesületének elnöke szerint - a pénzintézetek részéről "döbbenetes" érdektelenséget lehet tapasztalni. Példaként a nyomtatványok hiányát említi az egyesületi elnök.

Cikkajánló:

$$2496$$

$$2495$$

$$2494$$