A lakók dönthetnek Újbudán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az újbudai polgárok véleményét várja a XI. kerületi önkormányzat a Móricz Zsigmond körtérnél található Gomba felújításáról; a szavazást elindító szocialista polgármestert szerdán a helyszínen civil demonstrálók fogadták.

Molnár Gyula (MSZP) polgármester elmondta, hogy a körtéri Gomba épületének felújítása kapcsán két tervre lehet szavazni április 30-ig. Az önkormányzat a szavazatokat figyelembe véve hozza meg döntését májusban.

A kiosztott háttéranyag szerint az egyik javaslat - az Üvegharang nevet viselő terv - megvalósításakor a belső udvart üveggel lefednék, s elsősorban vendéglátó, kulturális funkciót töltene be az ingatlan. A másik javaslat - a Svájci Bicska - szerint mozgatható üvegfalakat helyeznének a tetőszerkezet alá és oszlopai közé, s így fedett-nyitott teraszok jöhetnének létre a Gombánál.

A polgármester hangsúlyozta: nem szeretnék a Gomba műemlék jellegét eltorzítani, megváltoztatni. Azt javasolta, tegyenek azért, hogy a Bartók Béla út Buda kulturális főutcájává válhasson a 4-es metró elkészülte után. Ehhez egy kis lépés lehet a Gomba felújítása - közölte.

A XI. kerületi Civil Szövetség képviselői azt mondták, nem fogadják el, hogy a műemléki Gomba felújítását szavazással döntsék el. Szerintük ez a módszer nem reprezentatív, nem demokratikus, és szóvá tetté azt is, hogy 2010 januárja óta leveleznek Molnár Gyula polgármesterrel, de érdemi társadalmi egyeztetés nem történt.

Az MTI-nek átadott, 12 civil szervezet által aláírt anyag szerint a civil szervezetek az épület rekonstrukcióját minimális változtatással valósítanák meg, szerintük a Gombának szolgáltató jelleggel közösségi igényeket kell kielégítenie. Azt javasolják egyebek mellett, hogy abban jegyiroda, turista- és információs pont, kerékpárkölcsönző működjön.

Cikkajánló:

$$2503$$

$$2502$$

$$2501$$