Jövőre bővülhet a fővárosi ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A budapesti B kategóriás ingatlan piac kihasználtsága 65 százalék, amely jövőre akár 10 százalékponttal is javulhat, mondta Sellyey Tamás a B kategóriás ingatlanos felével rendelkező Indotek Group értékesítési igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A válság miatt a B kategóriás irodák bérleti díja négyzetméterenként  havi 10-11 euróról 6-9 euróra csökkent, míg az A-kategóriában 14-15 euróról esett 10-12 euróra.

Az 1,3 millió négyzetméternyi B-kategóriás ingatlan háromnegyede raktár, a maradék egynegyede pedig iroda. Minden olyan ingatlan B-kategóriás, amely 1975 és 1995 között épült. A külső-belső megjelenés, a műszaki szinvonal - gépészet - és a szolgáltatás is szerényebb, mint az A-kategóriánál. Ennek ellenére - bérlői kérésre - az irodaházak egyes szintjeit A-kategóriássá alakítják, de a bérleti díj ekkor is csak 1,5-2 euróval emelkedik - vázolta a helyzetet az értékesítési igazgató.

A B-kategóriás bérlők 70 százaléka kis- és középvállalkozás, zömében magyar tulajdonosokkal. A válság miatt az A-kategóriás irodák bérlőinek mintegy 5 százaléka érkezett erre a szerényebb színvonalú, de olcsóbb piacra.

Az Indotek Zrt.-t 1997-ben a Colorado állambeli Bohemian Group of Companies és más privát befektetési alapok alapították, jelenleg - mintegy 150 céggel - holding rendszerben működik. Idén befektetési alapot kíván alapítani, és lízing cég létrehozását is tervezi. Az elmúlt 5 évben 300 lakást épített és számos beépíthető tetőteret vásárolt a belvárosban. A csoport eszközértéke 110 millió euró, az alkalmazottak száma 130 fő.

Cikkajánló:

$$2531$$

$$2529$$

$$2528$$