Rugalmasak a bérbeadók az irodapiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rugalmassá váltak a bérbeadók az A-kategóriás irodák piacán: díjcsökkentésre is hajlandók a bérlőik megtartása érdekében, vagy pedig nagyobb területet adnak ugyanazért a díjért - állítja elemzésében az RSM DTM Hungary Zrt., amelyet eljuttatott az MTI-nek is.

Tavaly az A-kategóriás irodák bérleti díja 5-15 százalékkal csökkent az RSM DTM Hungary kimutatása szerint. Ez lényegében egybevág az Ablon elemzésében található adattal: ott 13-16 euróról estek a bérleti díjak 10-14 euróra.

A fejlesztőknek törleszteniük kell a hiteleiket, ezért nem engedhetik meg, hogy az 5-10 éves bérleti szerződéseiket felbontsák az ügyfeleik. Ehelyett különféle "marasztaló" technikákat alkalmaznak. Kézenfekvő kiút a bérelt terület nagyságának újratárgyalása. A csökkentett területtel arányosan alacsonyabb ár még kitermelhető a bérlők oldalán. Hasonlóképpen megoldást jelenthet, ha változatlan áron nagyobb területet tud biztosítani a bérbeadó. Ez például egy kereskedelemi cég számára előnyös, hiszen hozzájárulhat a forgalom és a nyereség növekedéséhez.

Az elemzés kitér arra is, hogy a bérelt terület albérletesítését - a bérlő általi továbbadását - eddig jellemzően minden szerződésben tiltották a bérbeadók. Jelenleg - speciális esetekben - már ezt is megengedik a bérlőknek.

A bérbeadó díjmentesen felkínálhat olyan szolgáltatásokat is, amelyekért korábban a bérlő fizetni kényszerült. Ilyen például az extra parkolóhely, a közös területek használatának díjmentessé tétele, vagy hirdetések elhelyezése az épületen.

Az elemzést készítő RSM DTM Hungary Zrt. független magyar tanácsadó társaság, a hatodik legnagyobb nemzetközi tanácsadói szolgáltató, az RSM International hálózatának a partnere, amely a világ 76 országában van jelen.

Cikkajánló:

$$2533$$

$$2532$$

$$2531$$