Lassan indul a lakáshitelezés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár tavaly a K&H Bank is felfüggesztette az euró alapú lakáshitelek nyújtását, ezzel is ösztönözte a lakosságot a forint alapon történő lakáskölcsönök felvételére, az idei évet az jellemzi, hogy igen lassan indul a lakáshitelek felvétele - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

"Attól, hogy az euró hitel is hozzáférhető, jobban beindult a forint hitelek felvétele" - emelte ki Bába Ágnes, sőt a banknál díjmentesen lehet a már korábban felvett svájci alapú kölcsönöket, legyenek azok lakáskölcsönök, vagy egyéb lakossági hitelek, forint alapú vagy euró hitelre átváltani.

A lakosság napjainkban már jobban figyel a devizakockázatokra - emelte ki, és azt is el lehet mondani, hogy 2010 még mindig inkább a jelentős kölcsön-visszafizetés, mint a hitelezés éve lesz a lakosság vonatkozásában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg januárban, februárban gyakorlatilag állt a piac, márciusban szinte hétről hétre emelkedett a kölcsönt igénylők száma, olyannyira, hogy legutóbb egyik hétről a másikra 50 százalékkal nagyobb volt a hitelekért folyamodók száma, bár a bázis az elmúlt évek töredéke.

Bába Ágnes kitért arra is, milyen a lakossági kölcsönöknek a minősége."Ebben a vonatkozásban azt hittük, hogy a portfolió romlására leginkább az árfolyam-alakulás, azaz a forint/euró, illetve a forint/svájci frank kurzus hat majd, azonban már most látszik, hogy még mindig nő a munkanélküliség az országban, és ez váltja ki a lakossági hitelek egy részének romlását az egész szektorban - ismertette.  

Kiemelte: a bank már tavaly nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ha a valamely lakossági ügyfél esetében úgy látták, romlik a fizetőképessége, különböző "mentő", könnyítő konstrukciót ajánlottak fel a nem törlesztő partnernek.

Ezek közé tartozott az, hogy például a lakossági hitel futamidejét meghosszabbították, átütemezték, vagy azt kínálták fel az ügyfélnek, hogy amíg nincs munkája,  ebben az időszakban csak a kamatokat fizesse - említette meg Bába Ágnes. 

A K and H Bank tavalyi mérlege szerint a lakossági hitelezés minimális mértékben, mindössze 3 milliárd forinttal 709 milliárd forintra nőtt, ezen belül az újonnan felvett lakáshitelek állománya szintén 3 milliárd forinttal 378 milliárd forintra emelkedett.

Cikkajánló:

$$2544$$

$$2543$$

$$2542$$