Az építőiparban a dolgozók megtartására törekednek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőipari vállalkozások 2010-ben igyekeznek megőrizni a foglalkoztatottak létszámát - közölte az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán.

A szakszövetség 400 vállalkozást kérdezett meg az építőipar foglalkoztatottsági helyzetének alakulásáról, az idei várható tendenciákról. A felmérés szerint az építőipar " utolsó jó évéhez", 2006-hoz képest a legálisan foglalkoztatottak köréből mintegy 35-40 ezer főt bocsátottak el.

Az építőiparban foglalkoztatott, mintegy 330-340 ezer főből csak minden harmadik, mintegy 115.000 dolgozó van alkalmazásban, a többieket vállalkozási formában foglalkoztatják.

A részmunkaidőben alkalmazottaknál 2010. első félévében a szellemi állománynál átlagosan 20 százalék lesz a csökkenés, ugyanakkor a fizikai állománynál mintegy 8 százalékos növekedés várható. A 2010. év végi előrebecsült adatoknál a szellemi állománynál is növekedés várható a részmunkaidős foglalkoztatásban.

A vállalkozási formában foglalkoztatottak létszámának 12 százalékos csökkenését jelzik a megkérdezettek 2010-ben az előző évhez képest. A vállalkozások által foglalkoztatott alvállalkozói létszámnál az előrejelzések szerint 2010. első félévében közel 40 százalékos csökkenés várható, amely az év végére mérséklődik, és várhatóan mintegy 7 százalékkal marad el a 2009. évi szinttől.

Az ÉVOSZ tájékoztatása szerint a megkérdezett vállalkozások utánpótlási problémákat jeleztek az ács-állványozó, a bádogos, tetőfedő, az épületasztalos, a hő-, és hang szigetelő, a kőműves, a minősített hegesztő, a vasbeton szerelő, a villanyszerelő, a vízvezeték és fűtés szerelő és a vízszigetelő szakmákban.

A felmérésből kiderült az is, hogy az építőiparban nem várható bérfelzárkózás a nemzetgazdasági átlaghoz, tavaly az ágazati bruttó átlagkereset 159.000 forint volt, miközben a nemzetgazdasági átlagbér 199.000 forintot tett ki - közölte az ÉVOSZ.

Cikkajánló:

$$2548$$

$$2547$$

$$2546$$