Szlovák építőanyag a magyar piacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Techtrend Kft., amely az építőanyagokat forgalmazó Diósárok Kft. kizárólagos tulajdonában áll, megkezdte a szlovák Porfix márkanevű pórusbeton falazóelemek importját, idén mintegy ezer kamionnyi, 400-600 millió forint értékű terméket hoz be az országba kizárólagos joggal - mondta Takács Péter a Techtrend ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A 21 éve alapított, családi tulajdonban lévő Diósárok Kft. 3 millió forintos jegyzett tőkével rendelkezik. A céginformációban szereplő mérlegek szerint 2007-ben 1 milliárd 398 millió, míg 2008-ban 1 milliárd 438 millió forint nettó árbevételt ért el. A saját tőkéje - az előbbi évek sorrendjében - 382, illetve 394 millió forint volt, az üzemi eredménye pedig 13, illetve 33 millió forintot tett ki.

A Diósárok Kft. 500 ezer forintos jegyzett tőkével múlt év augusztusába alapította a Techtrend Építőipari Kft.-t. A cég tevékenysége - szintén a cégjegyzék szerint - kizárólag fa- és építőanyag ügynöki nagykereskedelme. Mint Takács Péter elmondta, az általuk importált Porfix építőanyagot az egész országban, mintegy 200 helyen lehet megvásárolni. Az értékesítést több hálózat, például a Pannon Beszerzési Társulás, és a Duna Hungária Kft. végzi.

A gyártó Porfix-Pórobeton a.s. székhelye a szlovákiai Nemes Kosztolányban (Zemianske Kostol'any) található. A gyár évi 450 ezer köbméter pórusbeton elemet képes előállítani, de a múlt évben csak 380 ezerre volt kereslet - mondta Varga Károly, a cég kelet-európai menedzsere. A termelési érték 2008-ban 1,1 milliárd korona, tavaly pedig 900 millió korona volt. A termelés csökkenése ellenére a nyereség változatlanul 250 millió euró az utóbbi két évben.

A pórusbeton egy szilikát alapú, alumínium pasztával "puffasztott" anyag, amely a szivacsos szerkezete miatt jó hőszigetelő.

Cikkajánló:

$$2555$$

$$2554$$

$$2553$$