Felújítás uniós forrásból

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Teljes belső felújításon esik át a Szabolcs községben található Mudrány-kúria; a XVIII. század végén épített, műemlék jellegű épületben szeptember végére egy különleges enteriőr, valamint a település múltját bemutató kiállítás is létesül.

A Castellum-projekt nevet viselő beruházás keretében egy négy teremből álló tárlatot alakítanak ki az épületben, mely a XIX. század végi, XX. század eleji köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit mutatja be a nagyközönségnek. Ennek keretében korhű ebédlőt, előszobát, férfi dolgozószobát, valamint egy női enteriőrt alakítanak ki biedermeier stílusban - mondta el Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei múzeumi igazgatóság vezetője a kivitelezői szerződés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Nyíregyházán.

A négytermes kiállítás mellett a kúria két helyiségében Szabolcs község múltját bemutató tematikus tárlatot hoznak létre. A kiállításokkal az ide látogatókat szeretnék megismertetni egy letűnt korszak életmódjával. A korhű berendezés nagyban hozzájárul a XIX. század végének megismeréséhez.

Az igazgató hozzátette: a Castellum-beruházás pénzügyi forrásainak finanszírozására a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül sikeresen pályázott a Szabolcs megyei és romániai Szatmár megyei múzeum. Az elnyert mintegy 230 millió forintos támogatásból közel 48 millió forintot fordítanak a szabolcsi kúria teljes belső, korhű felújítására, valamint a kiállítások létrehozására.

A munkálatok a következő hetekben kezdődnek, az átadást pedig szeptember 21-re ígérte a kivitelező Belvedere Szalon Kft., amely egyébként önállóan szerzi be a kúria belső berendezési tárgyait. Ezek később a múzeum saját gyűjteményébe kerülnek át - közölte Bene János.

Cikkajánló:

$$2562$$

$$2561$$

$$2560$$