Adósságcsapdában a társasházak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden negyedik, közel 10 ezer fővárosi társasház vergődik adósságcsapdában, az általuk felhalmozott tartozások becsült értéke a 100 milliárd forintot is meghaladhatja a City-Premier Kft. elemzése szerint, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A Budapesten ingatlankezeléssel foglalkozó társaság a múlt évi adatokat elemezte. Eszerint tízezerre tehető azoknak a fővárosi társasházaknak a száma, amelyeknek nemhogy a karbantartási munkálatokra nincs pénzük, de még a közüzemi számlákat sem tudják rendszeresen kifizetni.

A helyzet kialakulásának oka a rossz pénzügyi tervezés, a tartalékképzés elhanyagolása és a szakértelem hiánya mellett a háztartások riasztóan növekvő fizetésképtelensége - állapítja meg az elemzés. Egy sikeresen működő közös képviselőnek ma már a joghoz, a közgazdaságtanhoz, az épületgépészethez, a könyveléshez, a pályázatíráshoz, a biztosítási ügyekhez és legfőképpen a követeléskezeléshez is értenie kell.

Az új társasházi törvény kötelező könyvvizsgálatot ír elő azoknál a társasházaknál, amelyek éves pénzügyi forgalma meghaladja a 10 millió forintot, illetve az albetétek száma több ötvennél. Ez sokat segít majd abban, hogy a tulajdonosok tisztább képet kapjanak a társasházak működéséről, de önmaguknak nem lesz több pénzük ettől - állapítja meg az elemzés.

Cikkajánló:

$$2588$$

$$2587$$

$$2586$$