Uniós forrásból építenek támfalat Pakson

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közel 300 millió forintot nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a paksi önkormányzat partfalvédelemre. A városban sok a veszélyes partfal, de az utóbbi évtizedekben komolyabb omlás, baleset nem történt, mint ahogyan hosszú évek óta nem történt ilyen nagyszabású stabilizálás sem, tájékoztatta Hajdú János polgármester az MTI-t.

Egy közel száz méter hosszú támfal építését tervezi a paksi önkormányzat. A létesítményre az úgy nevezett Gárdonyi kilátó és a Gárdonyi utca, illetve az alatta lévő Deák utcai ingatlanok védelme miatt van szükség.

A partfal lábánál átlagosan 5-6 méter magas szögtámfal épül. A létesítmény mintegy 90 méter hosszú lesz, megépítésének költsége több mint 350 millió forint, amelyhez 290 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Dél-Dunántúli Regionális Programban.

Paks Közép-Európa legnagyobb löszfelhalmozódásán fekszik, felszíne erősen tagolt. A város mind partfal, mind pinceveszély terén a problémás települések közé tartozik, mondja Solymos Attila műszaki ellenőr, aki 1992 óta foglalkozik ezzel a kérdéskörrel Pakson az önkormányzat megbízásából. Mint elmondta,  a löszpartfalak hossza pedig megközelíti a 20 km-t. A szakember megerősítette, hogy akut veszély nincs, de nem telik el úgy év, hogy ne lenne szükség megelőző, vagy kárelhárító beavatkozásra.

Cikkajánló:

$$2586$$

$$2585$$

$$2584$$