Szociális városrészi rehabilitáció Nyíregyházán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Európai Unió által támogatott, mintegy négymilliárd forint értékű városfejlesztési program keretében szociális városrészi rehabilitációs beruházást valósít meg Nyíregyháza Huszár lakónegyedében a város önkormányzata - döntött a település közgyűlése hétfői ülésén.

A jelenlegi tervek szerint 440 millió forint értékű fejlesztés a többségében romák által lakott Huszár lakónegyed társadalmi-gazdasági leszakadásának megállítását szolgálja - emelte ki a tanácskozáson Csabai Lászlóné, a város MSZP-s polgármestere.

Az elképzelések alapján korszerűsítik a lakótelep szociális bérlakásait, középületeit, így a bölcsődét, az óvodát és az öregek otthonát, valamint utakat, tereket újítanak fel, és játszótereket létesítenek.

A szociális városrészi rehabilitáció pályázatának részleteit június végéig dolgozzák ki, s az év második felében nyújtják be Brüsszelben a korábban elfogadott négymilliárdos integrált városfejlesztési program részprojektjeként. Az uniós program másik három beruházása Nyíregyháza belvárosának, örökösföldi és érkerti lakónegyedének felújítása jelenti.

A 120 ezres nyírségi nagyváros Huszár lakónegyedében tavaly decemberben nyílt meg a romákat segítő szociális-kulturális központ, amelyet az egykori általános iskolában alakítottak ki, 60 millió forintos költséggel. Az ott tanuló cigány fiatalokat a város többi iskolájában helyezték el, segítve társadalmi integrációjukat.

A Huszárvár elnevezésű centrumban a kisebbség tagjait támogató hivatali és civil szervezetek irodái kaptak helyet: a cigány kisebbségi önkormányzaté, a gyermekjóléti szolgálaté, a családsegítő központé, valamint a Szocio East Egyesületé. Felnőttképzési tantermet, a gyermekeknek pedig délutáni tanulószobát rendeztek be, és kultúrtermet alakítottak ki. Imaterem is várja a vallásukat gyakorló romákat.

Cikkajánló:

$$2596$$

$$2595$$

$$2594$$