Lerakták az új tudásközpont alapkövét Kaposváron

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hárommilliárd forintos beruházás valósul meg uniós támogatással a Kaposvári Egyetemen, az intézmény kutatási, fejlesztési, innovációs és oktatási tevékenységének összefogására megvalósítandó Agrár- és Élelmiszer-tudományi Tudásközpont alapkövét kedden rakták le.

"Történelmi pillanat ez az alapkőletétel, amely új fejlődési pályára állítja a Kaposvári Egyetemet, biztosítva a hosszú távú fennmaradását" - mondta az eseményen Babinszky László rektor. A tavaly elnyert uniós és állami támogatás nyomán az idén tavasszal megkezdődhettek az eszköz- és műszerbeszerzések, valamint az építészeti munkák.

Dér Ferenc projektvezető beszámolója szerint a 2,9 milliárd forintnyi támogatást elnyert programhoz az oktatási intézmény 143 millió forint önerőt biztosított. A beruházás célja egy modern szolgáltató és kutatóegyetem kialakítása, amelynek része a szántóföldtől a fogyasztóig terjedő élelmiszer-előállítási lánc nyomon követésének megteremtése, az egyetemi vadgazdálkodási bázis kutatói kapacitásainak megerősítése, a digitális alapú művészeti oktatás bővítése, a nemzetközi hírű Pannon Lovasakadémia rekonstrukciója és az informatikai infrastruktúra fejlesztése.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) keretében pályázaton elnyert támogatásból 2010 végére 8 ezer négyzetméternyi épületet újítanak fel vagy építenek meg, 7 ezer felhasználó részére alakítanak ki új informatikai struktúrát, 770 millió forintért telepítenek új laboratóriumi technológiát, valamint számos tantermet szerelnek fel informatikai és infokommunikációs eszközökkel.

A rektor és az egyetem gazdasági főigazgatója, Győrfi István is hangsúlyozta, hogy nincs alapja az egyetem gazdasági helyzetének megingásáról és a program akadozásáról szóló negatív híradásoknak. A szükséges önerő rendelkezésre áll, se pénzügyi, se gazdasági akadálya nincs a projekt határidőre történő végrehajtásának.

A gazdasági igazgató kitért arra is, hogy a projekt átesett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ellenőrzésén, amelynek során kifejezetten jónak ítélték annak haladását. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint a közbeszerzési rendszer "iszonyatosan bonyolult" és időnként rengeteg az adminisztrációs teher, ezeket célszerű lenne csökkenteni.

Cikkajánló:

$$2600$$

$$2599$$

$$2598$$