Ma nyílik a lakásvásár a Syma csarnokban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ma nyitja meg kapuit immár 16. alkalommal az egészen vasárnapig tartó Budapesti Lakásvásár a Syma Csarnokban. Az egész hétvégén át tartó rendezvényen akciós új és használt lakások, passzív- és készházak, a legújabb hitelkonstrukciók és számos érdekes program várja az érdeklődőket. Személyes konzultációra is lehetőség van építésminőségi, adózási és az energiatakarékos építés, felújítás témakörében.

Több piaci szereplő is jelezte, hogy az idei év első negyedének végére érzékelhetően nőtt a kereslet a lakóingatlanok iránt, így akárcsak az utóbbi nyolc évben, idén is a Lakásvásárral veszi kezdetét az ingatlanos szezon.

A válság miatt lecsökkent kereslet ellenére a Lakásvásár szervezői az őszi rendezvényhez képest több látogatóra számítanak. A tavaszi rendezvény központjában az új lakásokon és az új hitellehetőségeken kívül, az energiatudatos építés áll. A tavaly először megnyitott Zöld Sziget tovább bővül.  A szigeten az energiatudatos, olcsó fenntartású épületek tervezői, kivitelezői és a hozzájuk szorosan kapcsolódó anyaggyártók mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat a látogatóknak. Ez kiegészül olyan nyilvános prezentációkkal, melyek a házépítők tájékozottságát segítik az új építési technikákkal kapcsoltban, miközben energetikai szakemberek személyes konzultációra is várják az érdeklődőket. „Természetesen idén is az újépítésű lakások fejlesztőiről, forgalmazóiról és a használt lakásokkal foglalkozó ingatlanosokról, valamint a lakásvásárlók, építők számára fontos pénzintézetekről szól elsősorban a tavaszi Lakásvásár, de ez most már elengedhetetlenül ki kell, hogy egészüljön a zöldépítészeti megoldásokkal.” – mondta el Borsi István a Lakásvásár ügyvezetője. A rendezvényt támogató GB Európa vezérigazgatója, I. Benyakar szerint most tartunk a mélypontnál, ettől alacsonyabb szintre már nem kerülhet a gazdaság és vele együtt az ingatlanszektor sem.

Új lakás ennél olcsóbban nem lesz

A fejlesztők arra is felhívják a figyelmet, hogy a most induló projektben már nem lesznek olyan olcsók az új lakások, mint a most még készleten lévő ingatlanok, így aki még ki akarja használni a válság okozta árcsökkenést és újépítésű lakásban gondolkodik, annak mindenképp érdemes körülnéznie a piacon. 

A jó lakásokat gyorsan viszik

A használt lakásokat forgalmazók, akik a Lakásvásáron a közvetítői szigeten kaptak helyet, ugyancsak arról beszélnek, hogy további árcsökkenés már ebben a piaci szegmensben sem képzelhető el, inkább az árak szinten maradása, lassú növekedése lesz jellemző a következő időszakban. Ennek megfelelően a jó beosztású, elhelyezkedésű lakásokat érdemes lehet mostanság lekötni.

Az új lakáshitel: olcsó és forint

A hitelpiacon a forint kölcsönök kerültek előtérbe az utóbbi időszakban, hiszen a devizahitelektől az árfolyamkockázat miatt sokan tartanak. A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései abban az irányban hatnak, hogy a forintos hitelek mára felveszik a versenyt az euró hitelekkel, hiszen már bőven akad olyan konstrukció, ahol árfolyamkockázat nélkül, jóval 9 százalékos teljes költség alatt lehet hitelt felvenni forintban.

Bíztató jel a lakáspiacot illetőn, hogy a kiállítók száma a legutóbbi Lakásvásárhoz képest nem csökkent, közel 140 cég várja most is az érdeklődőket. 

Összegezve tehát a piac szereplői abban reménykedhetnek a vásárlókkal együtt, hogy a 16. Budapest Lakásvásár egy új kiindulópontja lehet egy nem túl látványos, de stabil fejlődésnek. A nyertesek pedig azok lesznek, akik még időben, tehát minél hamarabb lépnek piacra. Érdemes körülnézni…

Különlegessége lesz idén a vásárnak, hogy épp május első hétvégéjére, majálisra esik a rendezvény időpontja, így lehetőség lesz ingyenes buszjárattal megközelíteni az ingatlanos vásárt a Városligetből. Ahogy a korábbi években, így idén is lehet majd autós teszthétvégét nyerni a vásáron a Porsche Pest jóvoltából, valamint lesz gyermek játszóház, érdekes programok és vendége a nagyszínpadon.

Cikkajánló:

$$2605$$

$$2604$$

$$2603$$