Egységes kormányzati képviseletet vár az ingatlanszakma

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlan iparágnak legyen egységes kormányzati képviselete, de az ingatlanosoknak is úgy kell megszervezniük magukat, hogy partnerei lehessenek az államnak - mondta Mehrli Péter, a Magyar Ingatlan Szövetség elnöke a Lakásvásárt kísérő konferencián.

Borsi László, a Lakásvásár médiacsoport elnöke úgy vélte, hogy a körvonalazódó Építőipari Kamara - amelyet várhatóan az új kormány is támogat - egyik tagozata lehetne az ingatlanos cégeké, és így léphetne fel a szakma egységesen. Jelenleg ugyanis mintegy másfél száz ingatlanos szakmai szervezet létezik, bár ebből csak egy tucatnyi aktív.

Mehrli Péter egy olyan kódex létrehozását szorgalmazta, amely leírná az ingatlanpiac működését, illetve egységes törvény alá rendelné az ingatlan szektor működését. Borsi László a lakáspiac stratégiai kérdéseiről szólva az osztrák minta alapján bérlakás-építési mintaprojekt létrehozását javasolta, az állami támogatások felhasználásának ellenőrzésére pedig monitoring rendszert lát szükségesnek.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület által koordinált Otthonteremtési program kapcsán Maráczi Zsolt ügyvezető elnök kifejtette, hogy az új kormány a beígért adócsökkentést a lakásépítés támogatásával köthetné össze. Például az előtakarékosság leírható lenne a személyi jövedelemadóból, a növekedő megtakarítás pedig egyúttal forrása lehetne az olcsó - forint alapú - lakáshitelnek is.

Árva András, a CIB Bank lakossági szegmensének menedzsment vezetője saját bankjából hozott példát az olcsó lakáshitelre. Hamarosan egy olyan forint alapú hitelt hoznak piacra, amely kisebb kamatozású akkor, ha új építésnél, vagy felújításnál az átlagosnál jobb a lakás energetikai jellemzője. Például ha az F-kategóriájú lakás energetikai besorolása B-kategóriásra javul, akkor a rezsi magtakarításból kifizethető a havi törlesztőrészlet. Ez 3 millió forintnál, 21 éves futamidőre havi 25 ezer forint.

A konferencián szó esett title insurance-ról, amely az egyesült Államokban minden ingatlan tranzakcióhoz kapcsolódik,  Magyarországon azonban még ismeretlen. A tulajdonvédelmi biztosításnak fordítható technika arra jó, hogy ha utólag - akár húsz év múlva is - bármilyen, a tulajdont érintő jogi probléma merül fel, akkor azt a biztosító rendezi. Ilyen probléma lehet például a hamis okmánnyal történt eladás, a személyes adatokkal való visszaélés, vagy pedig egy ismeretlen teher megjelenése.

Cikkajánló:

$$2610$$

$$2609$$