Elkészül az új otthonteremtési rendszer az őszre

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az otthonteremtés nemzeti ügy, a szakmai és a társadalmi szervezetekkel folytatott párbeszéd után az őszre kész lesz az új otthonteremtési rendszer - mondta Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa pénteken a Lakásvásár megnyitóján, illetve az azt követő kerekasztal beszélgetésen Budapesten.

A részletekről kevés szót ejtett a szakpolitikus, de annyit elmondott, hogy a minőség, a fenntarthatóság és a megfizethetőség áll a középpontban. Munkahelyek teremtődnek azzal, hogy támogatással beindul a meglévő lakások energetikai javítását célzó felújítása, továbbá az ezt követő rezsicsökkenéssel a lakóknak pénzük szabadul fel egyéb célra - mutatott rá.

A lakásépítés beindítását lépcsőzetesen képzelte el Bencsik János, úgy vélte, évente 5 ezerrel több lakás épülne, így 4-5 év múlva érné el az ország a kívánatos évi 40 ezer új lakást. A szükséges forrás előteremtését két eszközzel segítené az új kormány: a családi adózással, valamint az előtakarékosság támogatásával. Emellett a bérlakásépítést is elindítják, mivel azoknak is lakniuk kell, akik nem tudják előteremteni a lakásvásárlás önrészét, majd a havi törlesztőrészleteket. Végül arra hívta fel a figyelmet a szakpolitikus, hogy az otthonteremtés szereplői gondolkodjanak hosszú távon, és érjék be méltányos profittal.

Az Elephant Holding az MTI-hez eljuttatott elemzésében rámutat: jelenleg a fővárosi piacon lévő 4 ezer lakás az idén elfogy. Miután kevés új beruházás indul, jövőre akár 15-20 százalékos áremelkedés is elképzelhető. Ez a fejlesztő az OTP Lakáslízing finanszírozásával is árusítja lakásait. A lízing előnye, hogy magasabb lehet a lakásár finanszírozott része, továbbá az áfát nem a vásárláskor egy összegben kell megfizetni, hanem a futamidő alatt csepegtetve, ráadásul kamatmentesen.

A Lakásvásáron 133 kiállító van jelen. Külön standon vannak jelen a készház építők, akik a kevés energiát fogyasztó házaikat kínálják. Kárpáti József a szakmai szervezetük elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az engedélyt adó építésügyi hatóságok még mindig eltérően viszonyulnak a készházakhoz. Van olyan, amely eredetiben kéri a forgalomba hozatali engedélyt, míg más hatóság területén még mindig építhető feketemunkával, minden minősítéstől mentes könnyűszerkezetes ház is.

Cikkajánló:

$$2611$$

$$2610$$

$$2609$$