Megújul a józsefvárosi Palotanegyed

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházással, csaknem 900 millió forintos euró­pai uniós támogatással újulhat meg 2011 nyarára a budapesti belváros egykori "mágnásfertálya", a józsefvárosi Palotanegyed - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kedden az MTI-nek küldött sajtóközleményében.

Mint írták, a beruházással nem csupán megújul­nak a kerület eklektikus-szecessziós épületei és közterületei, új élet is költö­zik Józsefváros szívébe.

Az elképzelések szerint felújítják a Horánszky utca 13. szám alatti, fővárosi védettség alatt álló épületet. A rekonstrukció után diák- és vállalkozásfejlesztési központ­ként, valamint információs pontként működik majd az épület, és a kerületi diákság egyfajta szellemi központja lesz.

Ezen felül korszerűen felszerelt irodákkal, "inkubátorházként" ad otthont a kreatív­iparban tevékenykedő, fiatal vállalkozásoknak.

Az európai uniós támogatással megvalósuló program részeként egységes gyalogos-vegyesforgalmú közterületi rendszert alakítanak ki a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Horánszky utca, a Mária utca és a Gutenberg tér bizonyos részein. A kerület több palo­tájának homlokzata díszkivilágítást kap majd.

A közlemény szerint azonban a program "több pusztán homlokzatfelújításnál". Ezt jelzi az úgynevezett "Speciális piacok projekt" is, amely a tervek szerint egy-egy napos kitelepülési lehetőséggel segíti a helyi vállalkozásokat. Így lesz a Gutenberg téren - nevéhez hűen - időről időre könyvpiac, míg a Palotanegyed piacok - vagyis a Mikszáth, a Lőrinc pap és a Pollack Mihály tér - a helyi vállalkozások termékeit és szolgáltatásait népszerűsítik.

A program részeként támogatják a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket és vendéglátó-ipari szereplőket tömörítő úgynevezett "utcaszövetségek" kialakítását is. A szövetségek célja, hogy vásárlóbarát környezetet alakítsanak ki a kerületben, ezzel is segítve a kezdő vállalkozások és az egyedi termékeket kínáló üzletek megtelepedését a Józsefvárosban.

Cikkajánló:

$$2617$$

$$2616$$

$$2615$$