Alpintechnikával korszerűsítik a panel plusz program szolnoki rekorderét

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Befejezéséhez közeledik a szolnoki Tallinn városrész 18 emeletes toronyházának külső szigetelése és festése - közölte az MTI-vel a kivitelező cég vezetője, aki szerint több szempontból is különleges feladat számukra a panel plusz programban résztvevő lakóépületek legmagasabbikának korszerűsítése.

A munkával fővállalkozóként megbízott budapesti Alpin Szig és Szerkezet Kft. tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgatója a beruházás helyszínén elmondta: jelenleg alpintechnika alkalmazásával, függesztett állványokról festik az 1970-es évek elején, párját ritkító, úgynevezett csúszó zsalus technológiával épült toronyházat.

Orbán Zoltán hangsúlyozta: a most zajló munka csupán egy apró mozzanata a 111 lakásos, több mint 60 méter magas épület korszerűsítésének, melynek során a cég a panel plusz program keretében 105 millió forintból 6.400 négyzetméter felületen végzi el a toronyház külső homlokzatának, pincefödémjének és tetejének hőszigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét.

A kivitelezés még a múlt év novemberében kezdődött és várhatóan 2010. június végére fejeződik be. Ám a teendők nehezén már túl vannak, hiszen kedvező időjárás esetén két héten belül végeznek az épület teljes szigetelésével és festésével – magyarázta. A beruházásnak e szakaszával kapcsolatban kiemelte: ritkaságnak számít, hogy itt a teljes hőszigeteléshez légáteresztő és a hungarocellnél kevésbé tűzveszélyes kőzetgyapotot használnak.

„Emellett ez a projekt abból a szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hogy legjobb tudomásom szerint a panel plusz program keretében eddig még nem korszerűsítettek hazánkban ennél magasabb épületet” – fogalmazott a vezető. Orbán Zoltán elmondta: az általuk kalkulált költségvetés nyereséget lényegében nem tartalmaz, mert a feladat referenciaértéke hosszú távon reményeik szerint megtérül.

A korábban a panel programon belül felújított társasházak immár mérhető fogyasztáscsökkenését alapul véve – éves szinten legalább 30 százalékos fűtésköltség-megtakarításra számíthatnak a lakók. Ezt az arányt azonban a mostanában elterjedőben lévő napkollektoros rendszer kialakításával még 5-10 százalékkal lehetne növelni – vélekedett a szakember.

Cikkajánló:

$$2622$$

$$2621$$

$$2620$$