Megújul Békéscsaba belvárosa

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Két ütemben, némileg több mint hárommilliárd forintból teljesen megújul Békéscsaba belvárosa - közölte a város polgármestere szerdán az MTI-vel.

Vantara Gyula (Fidesz) elmondta: a majdnem kétmilliárd forintba kerülő első ütem beruházását a kormány még az elmúlt esztendőben kiemelt programmá nyilvánította. Ennek alapján most készülnek a kiviteli tervek, illetve azok a dokumentumok, amelyek alapján várhatóan az ősz folyamán alá lehet írni a támogatási szerződést.

A város központjának rehabilitációjára ugyanis 1,13 milliárd forint támogatás nyert el az önkormányzat, amelyhez biztosítja a fennmaradó önrészt. A beruházás során például felújítják a Kossuth, valamint a Szent István teret, utóbbit díszburkolattal és szökőkutakkal is ellátják, illetve egyfajta rendezvénytér jelleget adnak neki. A program részeként felújítják az Andrássy út elejét, s egy parkolóházat építenek a közelében.

A belváros rehabilitációjának második lépcsőjéhez szükséges pályázat benyújtásáról pedig a napokban döntött a város közgyűlése. Ha ezt a projektet is kiemeltté nyilvánítja a kormány, akkor újabb, több mint egymilliárd forintból megújulhat az Andrássy út további része egészen egy bevásárló központig, illetve a párhuzamos Csaba utca is korszerűsödik, és alkalmassá válik a kerékpáros forgalom számára. A program részeként kiszélesítik a rendkívül leterhelt és nagy forgalmi Luther utcát.

A második ütemhez 450 millió forint önrészt vállalt az önkormányzat, 127 millió forinttal néhány magáncég is beszáll a költségekbe. A polgármester szerint az első ütem beruházási munkálatai várhatóan 2011-ben, míg a másodiké 2012-2013-ban kezdődhetnek meg.

Cikkajánló:

$$2620$$

$$2619$$

$$2618$$