Minden második osztrák lakik saját ingatlanban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az osztrákok 53 százaléka lakik saját tulajdonú ingatlanban - derült ki az Erste Csoport szerdán Bécsben ismertetett felméréséből.

A leggyakoribb a saját tulajdonú családi ház, ezek a lakóingatlanok negyven százalékát teszik ki. Saját lakásban az osztrákok 13 százaléka, bérlakásban húsz százalékuk lakik. Az ingatlanvásárlás költségeinek 38 százalékát fedezik hitelből az osztrákok a közvélemény-kutatás eredményei szerint.

A lakások és a családi házak átlagos mérete az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint 80 négyzetméter, míg a felmérésben részt vevők válaszai alapján 112. Az eltérés abból származik, hogy a tulajdonosok gyakran a garázs és az erkély területét is beleszámítják az összterületbe - mutatott rá a sajtótájékoztatón Peter Bosek az Erste Bank vezetőségi tagja.

A lakásviszonyokkal való elégedettség magas, a válaszadók 60 százalék érzi magát nagyon elégedettnek. A leggyakrabban a lakóhely és a munkahely közötti távolságra panaszkodnak az osztrákok. A jó környék, kedvező kertvárosi vagy elővárosi viszonyok iránti igény gyakran kerül ellentmondásba azzal az elvárással, hogy minél rövidebb legyen a munkahelyig megteendő távolság - mutattak rá a szakemberek. Míg az elmúlt 5-10 évben sokan költöztek ki Bécsből a város vonzáskörzetébe, a megemelkedett energiaárak miatt az utóbbi években ismét "visszaáramlanak" a lakók az agglomerációból a fővárosba.

A költözésre, beleértve az esetleges ingatlanvásárlást és a berendezkedés költségét is, átlagosan 151 ezer eurót szánnak az osztrákok. A költségek 38 százalékát fedezik hitelből. A lakosság magas megtakarítási hajlandóságát jelzi, hogy a megkérdezettek közül tízből hatan lakás-előtakarékossággal egybekötött lakás célú kölcsönt választanának. Lakás célú jelzáloghitelt a válaszadók 23 százaléka venne fel.

Cikkajánló:

$$2621$$

$$2620$$

$$2619$$