Bemutatta új stúdió komplexumát a Raleigh Studios

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az amerikai Raleigh Studios és az Origo Film Group mintegy 17 milliárd forintos beruházással, ebből 178 millió forint állami támogatással egyedi kormánydöntés alapján, Európa egyik legnagyobb filmgyártó komplexumát építette fel Budapesten - hangzott el a létesítmény bemutatóján csütörtökön.

A Budapest XV. kerületében épült stúdió komplexum beruházási költségeinek 85 százalékát a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nem támogatott hitellel finanszírozta. A mintegy 18 hektáron felépült, közel 40 ezer négyzetméter alapterületű beruházás körülbelül 100 állandó munkahelyet teremt, a várt filmes bérmunka megbízások által pedig több ezer főnek is foglalkoztatást biztosíthat - hangsúlyozta Michael Moore, az amerikai Raleigh Studios elnöke.  

A cégvezető elmondta: azért döntöttek Budapest mellett, mert Magyarországon kedvezőek a filmgyártás adóztatási feltételei, a magyar főváros és környéke látványos helyszíni adottságokkal rendelkezik, valamint megfelelő a kínálat filmgyártási szakemberekből. Hozzátette: a helyi szakalkalmazottak díjazása lényegesen költséghatékonyabb az amerikai, illetve nyugat-európai viszonyokhoz képest.

Lakatos Zsolt, az MFB hitelezési igazgatóságának ügyvezető igazgatója elmondta: a három éve kezdődött beruházásra kínált kölcsön nem tartalmaz állami garanciát, a tervek szerint pedig a megtérülési idő 12 év lesz. Hangsúlyozta, hogy a pénzintézet a projekt sikerére számít, a helyszín adottságai és a technológiai feltételek adottak, hogy a komplexum európai szinten filmgyártó központtá váljon. A projekt jelenleg már árbevételt termel, a közelmúltban egy amerikai gyártású produkció forgatását kezdték meg a helyszínen - tette hozzá.

A stúdió komplexum játék és reklámfilmek, valamint televíziós alkotások előkészítésére, forgatására és utómunkáira is produkciós szolgáltatást nyújt, továbbá filmes oktatási tevékenységet is folytat majd. A Raleigh Studios szerződött partnerei körülbelül 6 millió dollár értékű berendezést, egyebek között világitástechnikai eszközöket hoztak a területre.

Hajdú László, Budapest XV. kerületének polgármestere a rendezvényen kiemelte, hogy a gyártóközpont az önkormányzat legnagyobb adófizetője lesz.

Cikkajánló:

$$2624$$

$$2623$$

$$2622$$