Ingatlanhasznosító: életveszélyes a Zichy-kastély

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közvetlen életveszély miatt zárta le a tulajdonos keresztes nővérek rendje a zsámbéki Zichy-kastély területét - közölte az ingatlan hasznosításával megbízott cég hétfőn az MTI-vel. Az épületben működő iskola fenntartója úgy gondolja, hogy a lezárás hátterében eladási szándék állhat, ám ezt a rend közép-európai tartományának linzi képviselője cáfolta.

A kastély tulajdonosa által az ingatlan hasznosításával megbízott cég, a Zsámbéki Katolikus Képzési és Továbbképzési Nonprofit Kft. azt közölte az MTI-vel: a balesetek megelőzése érdekében kellett szombaton lezárni a Zichy-kastély teljes területét, a lépést a magyar műemlékvédelmi hatóság határozata indokolta.

A cég munkatársa, Hübler Katalin által jegyzett közlemény szerint a tulajdonos, a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek, amely egy svájci székhelyű rend, szerkezeti és statikai vizsgálatokat végeztetett, mert tudomásukra jutott, hogy a premontrei rend által 2005 óta fenntartott Keresztelő Szent János Iskola nem megfelelően használja a helyiségeket.

A szakértői vélemények megállapították, hogy az épület állaga jelentősen romlott az elmúlt években. Ezt követően a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal április végén kelt határozatában megtiltotta az iskola két szárnyának használatát életveszély miatt, és további vizsgálatot rendelt el.

Mint a tájékoztatóban olvasható, a tulajdonosok felajánlották az iskola igazgatójának és a fenntartónak, hogy április végén, május elején üljenek le tárgyalni, de a meghívottak ez elől elzárkóztak. A tulajdonos keresztes nővérek ezt követően döntöttek úgy, hogy az esetleges balesetek elkerülése végett az egész épület lezárják.

Hübler Katalin az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a tulajdonosok döntésükről e-mailben tájékoztatták Zsámbék polgármesterét.

Lovas Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester hétfő reggel tájékoztatta az MTI-t arról, hogy lelakatolta a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskola bejáratát az épület tulajdonosa, így az oda járó 250 gyerek csak késve, a lakat leverése után tudott bejutni a tantermekbe. Véleménye szerint a tulajdonos Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek rend és az intézményt használó premontrei rend közötti nézeteltérés, per állhat a háttérben.

Cikkajánló:

$$2629$$

$$2628$$

$$2627$$